L'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria de Medi Ambient inverteixen quasi 50.000 euros en l'eliminació de canyars de les séquies del Rei i de Gabau
S'estan netejant, esbrossant i retirant al llarg de 1.840 metres lineals i 2.250 m², des del Corral del Batle fins al camí d’Almardà, grans formacions de canyes de l'espècie invasora Arundo Donax i es col·locarà geotèxtil per evitar que rebroten
L'Ajuntament de Sagunt, a través del Consell Agrari, ha començat els treballs de neteja, desbrossament, retirada i eliminació de grans formacions de canyes de l'espècie invasora Arundo Donax, que s'expandix amb gran virulència formant grans canyars, tapant camins i marjals. Esta intervenció compta, en esta primera fase, amb un pressupost 48.393,95 euros (IVA inclòs) dels quals 34.843,64 corresponen a una subvenció de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
La presidenta del Consell Agrari de Sagunt, Ana María Quesada, ha visitat este dimarts al matí la zona en la qual s'estan duent a terme les tasques per comprovar el seu avanç. Es tracta del tram que abasta des del Corral del Batle fins al camí d’Almardà, un total de 1.840 metres lineals i 2.250 metres quadrats. S'estima que els treballs d'esta primera fase de l'actuació concloguen el pròxim 20 de desembre.
Quesada ha explicat que «des de divendres passat estem actuant sobre la séquia del Rei, fent les tasques de neteja, de desbrossament i de retirada de material plàstic, que aprofite per a demanar per favor que quan la ciutadania vaja a qualsevol entorn natural, es tinga especial compte amb els envasos, ja que han aparegut moltes botelles i lates, anem amb compte perquè pensem que som una gota però no som una gota, i moltes gotes fan una cosa molt gran i es produixen obstruccions de séquia i brutícia innecessària».
El projecte, que es desenvoluparà a l'entorn de les séquies del Rei i de Gabau, consta d'un total de tres fases previstes. Estes séquies estan dins dels catàlegs LIC (Lloc d'Importància Comunitària), ZEC (Zona d'Especial Conservació) i ZEPA (Zona d'Especial Protecció dels Ocells). Segons Quesada esta és una obra «totalment necessària que respon a una demanda del veïnat».
A més, la presidenta del Consell Agrari ha indicat que «estem projectant quines séquies necessiten els treballs de neteja», i ha afegit que «les séquies no són propietat municipal, sinó que en general són propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, llavors cada vegada que volem dur a terme una actuació, o com ara que hem volgut demanar una subvenció a la Conselleria de Medi Ambient, perquè pels mitjans propis de l'Ajuntament no podríem arribar, hem hagut d'argumentar el per què actuem sobre alguna cosa que no és propietat nostra però entenem que és un bé d'interés general».
El crèdit de la subvenció del Govern autonòmic que sufraga la major part d'esta actuació procedix de la Convocatòria d'ajudes 2021-2022 per a l'aplicació de mesures de millora i manteniment de les infraestructures hidràuliques de les zones humides valencianes en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, que promou la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental.
Així mateix, Ana María Quesada ha assenyalat que «seguirem així i ja estem planificant actuacions per a l'any vinent». També ha mostrat el seu orgull cap a l'equip del Consell Agrari i ha explicat que «estan treballant amb il·lusió i solucionant temes que han quedat enquistats en el Consell al llarg dels anys».
En este sentit, Quesada ha indicat que «el projecte que estem preparant de necessitat d'adequació de séquies respon al nostre desig de col·laborar tant amb ministeris com amb conselleries, o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que realment a la porta que estem tocant per a sol·licitar alguna cosa o demanar informació, estem sent molt ben ateses i per això volem seguir per la senda de treballar amb altres administracions. La unió fa la força i totes les mans són necessàries».