L'Ajuntament de Sagunt celebra el 9 d'Octubre i entrega les Medalles de la Ciutat
En l'acte institucional s'han entregat les Medalles d'Or i Plata de la ciutat a col·lectius i persones rellevants del municipi
Ahir, 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Sagunt va celebrar un acte institucional en el Teatre de Begoña en el qual es van entregar les Medalles d'Or de la ciutat a la Cofradía de Pescadores Virgen del Carmen i a les Germanes del Convent Serves de Maria de Sagunt. Així mateix, es va fer lliurament de les Medalles de Plata de la ciutat a Ignacio Belzunces i a Silvia Vázquez.
A l'acte va assistir l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i regidors i regidores de la Corporació Municipal. També hi van assistir membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, Policia Local i Guàrdia Rural, a més de les Falleres Majors de Sagunt i membres de la Federació Junta Fallera de Sagunt. Així mateix, van assistir els presidents de les associacions de comerciants del municipi, membres de les cases regionals i d'associacions.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va destacar que el Sagunt de hui és fruit de la mescla de cultures: "Les nostres arrels són diverses, una mescla de cultures i històries. No sols estan formades pels que porten generacions ací, sinó també per aquells que han vingut d'altres llocs per a trobar una llar entre nosaltres". En este sentit, l'alcalde va afirmar que el Port de Sagunt era "un símbol d'eixa identitat valenciana complexa i polièdrica, eixa diversitat que ens enriquix i enfortix com a societat". A més, va afegir que així "ens convertim en lloc d'acolliment per a hòmens i dones vinguts de tot arreu d'Espanya, i fins i tot de més enllà de les nostres fronteres, enriquint amb la seua cultura, tradicions i esforç el teixit social de la ciutat".
Darío Moreno va recordar l'important paper de les cases regionals, el tancament d'Alts Forns del Mediterrani, del qual enguany es complix el 40 aniversari, i al poeta Vicent Andrés Estellés. A continuació, va afirmar que les decisions que es prenen hui marcaran el futur: "Decisions que tenen a veure amb el nostre sistema educatiu, la millor garantia d'igualtat d'oportunitats; el nostre sistema de salut que no ha d'esperar una pandèmia per a ser valorat; i, per descomptat, la nostra llengua, la nostra llengua pròpia, que no és només un mitjà de comunicació, sinó l'expressió més autèntica de la nostra identitat. Tot això ens porta a demanar a la Generalitat i al Govern d'Espanya que treballen per a aconseguir el millor per al poble valencià. En finançament, en polítiques públiques, en drets i llibertats. Defensar el que és nostre és la màxima expressió d'amor cap a la nostra terra".
En primer lloc, es va entregar la Medalla d'Or de la ciutat a la Cofradía de Pescadores Virgen del Carmen. Va arreplegar la insígnia el president honorífic de la confraria, Pepe Esteve. Entre les labors que ha dut a terme durant la seua història, destaca el suport als pescadors, els ha proporcionat assistència en qüestions com la seguretat en la mar, la comercialització del peix i la defensa dels drets dels pescadors. A més, ha contribuït a la preservació de tradicions marineres i pesqueres de Sagunt. Això inclou celebracions en honor a la Verge del Carmen, patrona dels mariners.
Seguidament, es va entregar la Medalla d'Or de la ciutat a les Germanes del Convent Serves de Maria de Sagunt, per la seua labor social durant 500 anys i pel 400 aniversari de l’entrega i custòdia de la Verge del Bon Succés. La seua dedicació i entrega han tingut un impacte positiu en la vida de moltes persones de la ciutat, per la seua labor en la cura de malalts, persones majors i activitats educatives i socials que contribuïxen al benestar general de la comunitat.
A continuació, es va entregar la Medalla de Plata de la ciutat al periodista Ignacio Belzunces Muñoz. En 1986 va fundar el periòdic comarcal El Económico, que va mantindre la seua activitat fins a este any 2024. Així mateix, va promoure la primera fira comercial de Sagunt i va impulsar el naixement de la Societat Musical Unión Musical Porteña.
Finalment, es va entregar la Medalla de Plata de la ciutat a Silvia Vázquez, soprano lírico-lleugera nascuda al Port de Sagunt. Va realitzar els seus estudis en el Conservatori Joaquín Rodrigo de València i va acabar la seua formació amb els barítons Francisco Valls i Carlos Chausson. Ha treballat davall la batuta de directors musicals com Zubin Mehta, Lorin Maazel, Carlo Rizzi, entre altres. Ha realitzat part de la seua carrera internacional en teatres tan prestigiosos com el Teatre Scala de Milà i en teatres nacionals com el Palau de les Arts de València Reina Sofia, el Teatre Euskalduna de Bilbao i el Teatre de la Zarzuela de Madrid, entre altres.
En l'acte, que va ser presentat per la periodista María José Gimeno, la Unión Musical Porteña va interpretar el Pasdoble per a Paco Alcalde i el Segon Moviment del Concierto de Aranjuez, del mestre Joaquín Rodrigo.