L'Ajuntament de Sagunt acull una demostració de l'ús de la tecnologia 5G per a emergències
El client final d'esta tecnologia pot ser el servici d'emergències 112 amb la finalitat de recaptar informació per a donar solució als problemes que puguen plantejar-se en emergències
Una parcel·la municipal situada a Parc Sagunt ha acollit este matí una demostració de casos d'ús de tecnologia 5G, que es desenvolupa dins del projecte pilot 5G València de Red.es del Pla Nacional 5G, impulsat pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i cofinançats amb els fons FEDER. En concret, ha sigut una demostració d'ús de la tecnologia 5G per a emergències a la qual han assistit representants del 112 i del Consorci de Bombers.
L'objectiu d'estos plans és fomentar el desenvolupament de la tecnologia 5G i les seues tècniques associades, així com desenvolupar casos d'ús amb la implicació de diversos agents. Un ecosistema de socis tecnològics, generat a través d'una UTE que integra a les companyies Orange, Aracnocóptero, CFZ Cobots, Elewit (Grupo Red Eléctrica), ETRA, Idrica, Robotnik i Visyon (Grupo Mediapro), i que impulsa els processos que permeten l'èxit de la transformació digital de l'economia.
A la demostració han assistit el regidor de Noves Tecnologies, Pepe Gil; la regidora de Patrimoni Municipal, Ana María Quesada; i el director territorial de Relacions Institucionals d'Orange España, Armando López.
Dels 17 casos que s'han realitzat a València, el cas d'ús número 8 és el que s'ha realitzat hui a Sagunt. Es denomina “Gestió d'emergències” i té com a client final al servici d'emergències 112. Es tracta de simular una emergència en la qual mitjançant l'ús de drons i sensorització, connectats per tecnologia 5G, es pot monitorar l'avanç d'un “foc” teòric. En la demostració no s'ha realitzat cap mena de foc, però sí s'han utilitzat efectes de fum.
El regidor de Noves Tecnologies, Pepe Gil, ha animat a «totes les empreses que vulguen fer les seues experiències a Sagunt, i demostrar que l'ús de la tecnologia és eficient i millora la vida dels ciutadans». En este cas, «la tecnologia 5G de la mà del Fons FEDER, és a dir, fons europeus i de la mà d'empreses de telecomunicació i del món de l'electricitat han fet este assaig, que el que pretén, mitjançant la utilització de drons, és detectar i tindre informació perquè els sistemes d'emergències del 112 de tot l'Estat puguen utilitzar estos sistemes i recaptar informació per a donar solució als problemes que puguen plantejar-se en emergències, com poden ser els incendis», ha assenyalat.
A més, Gil ha explicat que en este cas es tractava de com monitorar l'avanç del foc teòric d'una zona, i en particular, els efectes que pot ocasionar el fum.