Joventut du a terme una campanya per conscienciar sobre l'assetjament i el ciberassetjament entre xiquets i xiquetes, adolescents i jóvens
Esta vesprada tindrà lloc en la nau del futur Museu Industrial del Port de Sagunt la presentació de les campanyes de sensibilització del canvi climàtic i l'assetjament escolar per part dels grups de participació en la Festa de Nadal
El departament de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt du a terme una campanya informativa per a conscienciar sobre el problema de l'assetjament i el ciberassetjament entre xiquets i xiquetes, adolescents i jóvens.
Situacions, accions i conductes en les quals un o més alumnes insulten, difamen, amenacen, fan xantatge, difonen rumors, peguen, roben, trenquen coses, ignoren o aïllen uns altres de manera sistemàtica o prolongada en el temps. El primer objectiu d'esta campanya és visibilitzar estes conductes, l'assetjament, en els seus diferents vessants (assetjament escolar, ciberassetjament, racisme, xenofòbia…), un problema que per ser quotidià no deixa de ser greu en molts casos, sent sovint subestimat tant per grups d'iguals, famílies o professorat.
Per a això, s'ha implicat de manera especial els grups de participació que estan col·laborant en els centres juvenils, el DinaKids, HRJove i Corresponsals, els qui han posat en marxa diverses iniciatives per a traslladar als i les altres xiquets i xiquetes i jóvens la seua visió d'esta problemàtica, durant este primer trimestre del curs escolar.
Com a activitat formativa prèvia, es va realitzar a principis de novembre un taller amb l'ONG Moviment contra la Intolerància, sobre discursos de l'odi, dirigit als grups de participació. A partir d'este, van començar a sorgir idees.
Així doncs, el grup de DinaKids (de 8 a 12 anys) ha promogut un certamen de dibuixos sobre l'assetjament, tractant de ressaltar missatges positius. Els grups de HRJove (12 a 14 anys) i Corresponsals (a partir de 14 anys) han ideat i gravat vídeos sobre el tema, en el qual es pot veure el dia a dia d'una jove que està patint assetjament.
Com a guinda de la campanya, que es va iniciar a l'octubre, esta vesprada es realitzarà una Festa de Nadal en la nau que albergarà el futur Museu Industrial (carrer Fundició, 80, el Port de Sagunt), en la qual els grups de participació presentaran els treballs realitzats sobre assetjament o bullying. I també sobre canvi climàtic, el tema que estan treballant de forma continuada durant tot l'any, sobre el qual el grup d’HRJove ha realitzat al costat de la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt un vídeo sobre com afecta el canvi climàtic al nostre patrimoni industrial, que també presenta el dia 22. A este esdeveniment estan convidades les seues famílies i aquelles persones voluntàries i entitats que col·laboren amb el departament de Joventut.
Està previst que a principis de 2023 estos treballs es difonguen en els seus centres escolars de Sagunt i el Port de Sagunt amb la idea que l'assetjament és un problema real que cal conéixer i detectar per a atallar.
D'altra banda, a partir de gener, s'utilitzaran els materials de Prejudice Collection, una campanya promoguda pel consorci Xarxa Joves.net, al qual l'Ajuntament de Sagunt està adscrit, per a desmentir prejudicis racials i sobre immigrants que puguen arribar a afectar la convivència a les nostres ciutats.
A més dels temes que durant cada trimestre es tractaran, està el canvi climàtic com a eix central durant tot el curs escolar, una problemàtica global que ens afecta a tots/es i requerix un compromís especial per la seua importància i urgència. Amb l'emergència climàtica, a part de la sensibilització, entre altres accions, s'abordarà l'estudi, posada en valor i difusió de refugis climàtics en la nostra localitat, a més del vídeo abans citat.