SAGUNT | CULTURA I ESPECTACLES

Inauguració de l'exposició 'Per la Defensa de la Cultura'

ELPERIODIC.COM - 07/12/2018

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha inaugurat l'exposició 'Per la Defensa de la Cultura' que es podrà veure en la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt fins al 6 de gener. També van assistir el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el delegat de Cultura de l'Ajuntament, José Manuel Tarazona, el delegat de Contractació, Pepe Gil; i la diputada autonòmica, Teresa García.

Al juliol de 1937, en sessions celebrades a València, Madrid, Barcelona i París, el Segon Congrés d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura va reunir desenes de narradors, poetes i assagistes amb dos objectius: d'una banda, es tractava de fer veure al món el perill que suposava l'ascensió del feixisme; de l'altra, manifestar la solidaritat amb la República i amb el poble espanyol.

'Per la Defensa de la Cultura', comissariada per Edelmir Galdón i Francesc Pérez i Moragón, ha sigut fruit d'un llarg treball de recerca. Reunix imatges, documents i testimoniatges del I Congrés celebrat a París en 1935, del II Congrés celebrat a Espanya en 1937 i del Congrés Internacional d'Escriptors i Artistes realitzat a València en 1987 per a commemorar aquella històrica trobada.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que "esta exposició mostra la rellevància que va tindre València en aquella època i la transcendència d'un congrés que va tindre el seu ressò en la premsa internacional. És, precisament, gràcies a la labor periodística dels mitjans de l'època com s'ha pogut hui reconstruir, en gran part, la crònica d'estos dos Congressos".

Més de deu entitats tant espanyoles com franceses han col·laborat en la profusa recerca realitzada per a l'exposició, entre les quals destaquen la Biblioteca Nacional d'Espanya, el Centre Documental de la Memòria Històrica i l'Arxiu General de l'Administració.

Entre la documentació que es presenta, retalls de periòdics, reproduccions de cartells, etc, es troben diverses publicacions de la revestisca Hora d'Espanya, una ambiciosa revista de cultura creada entre 1937 i 1939 amb una redacció de joves escriptors entre els quals estaven Juan Gil-Albert, María Zambrano, Quiroga Pla o Ramón Gaya.

Destaca, així mateix, la informació apareguda en El Mercantil Valenciano, el 20 de novembre de 1936, sobre el míting dels intel·lectuals antifeixistes realitzat en el Teatre Olympia de València amb la participació de Ilya Ehrenburg, Tristan Tzara, Romain Rolland, André Malraux, Rafael Alberti, Max Aub, Luis Cernuda i Antonio Machado, entre d'altres.

Esta exposició és la primera d'un conjunt d'exposicions, organitzades pel Consorci de Museus, que acomiadaran enguany la programació de la Generalitat a Sagunt, amb motiu de la Capitalitat Cultural Valenciana.

Pérez Pont va assenyalar que "en la nostra línia de descentralització de l'oferta cultural, la setmana vinent portarem a Sagunt part de la Colecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana que es podrà veure en dos exposicions, en la Sala d'exposicions Glorieta de la Fundació Bancaixa i en el Centre Cívic del Port de Sagunt".

Art Contemporani de la Generalitat Valenciana

La Generalitat Valenciana va adquirir el passat any un total de 33 obres d'artistes valencians, en una primera fase d'adquisició d'obra, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que reflexionen al voltant de diferents qüestions de la nostra societat més propera.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha possat en marxa una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part de la col·lecció i que van a visitar diferents poblacions de Castelló, València i Alacant.

Sagunt i Potries són les primeres ciutats a rebre estes exposicions per ser Capital Cultural Valenciana (CCV) un segell atorgat per la Generalitat anualment i que reconeix l'aposta realitzada per estes ciutats per la cultura així com per la participació ciutadana.