SAGUNT | SOCIETAT

Igualtat presenta la guia ‘Llenguatge + gestos cap a la Igualtat’

ELPERIODIC.COM - 11/03/2020

Després de la presentació, va tindre lloc una conferència a càrrec de Teresa Meana, llicenciada en Filologia Romànica, activista feminista i experta en comunicació inclusiva

La regidoria d’Igualtat amb la col·laboració del Gabinet de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt va presentar ahir de vesprada, al Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt, la guia ‘Llenguatge + gestos cap a la Igualtat’ escrita pel tècnic de Dinamització Lingüística, Òscar Pérez Silvestre. A l’acte va assistir l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, la regidora de Promoció del Valencià, Maria Josep Soriano, i el regidor Javier Timón.

Segons dicta la guia, les administracions públiques tenen el deure de promoure bones pràctiques i models de convivència en què la igualtat siga un dels pilars fonamentals. Li ho mana la llei, l’ètica i el sentit comú. Som conscients que –venint d’on venim– és un camí llarg que s’ha de fer amb les aportacions de diversos agents i afluents que convergisquen en un sol punt comú: fer que esta societat siga millor, és a dir, més justa, més equilibrada, més igualitària, més humana.

En este sentit, l’alcalde de Sagunt va assenyalar que «l’Ajuntament de Sagunt per mitjà dels dos Plans d’Igualtat de Gènere anteriors i el reglament intern per a la transversalitat de gènere aprovat en 2015, ha anat generant materials i debats orientats a la ciutadania, però una cosa és proposar models i una altra posar-los en pràctica i amb eficàcia en el dia a dia. Per això, en esta guia senzilla volem entrar a tocar aspectes de la vida quotidiana que tots i totes podem millorar per fer visible la realitat que ens envolta».

Esta guia de carrer titulada ‘Llenguatge + gestos cap a la Igualtat’ va dirigida a tots els col·lectius socials que treballen a la nostra ciutat com són, per exemple, associacions, federacions o empreses. «És una invitació a revisar quins usos lingüístics fan, quins canvis o quines tendències trobem en el sector actualment i com poden millorar la seua comunicació i contribuir a la visibilització i a la dignificació de les dones, hui en dia ja presents en qualsevol responsabilitat. És, en resum, una invitació a elaborar missatges amb perspectiva de gènere, que sempre serà més inclusiu i de més qualitat», va puntualitzar Moreno.

Esta guia tracta de mostrar que el llenguatge és l’instrument que interpreta la nostra vida, i que per mitjà del qual ens comuniquem, escrivim la realitat i transmetem valors que poden canviar o perpetuar la concepció que s’ha tingut i que es té de les coses, de les persones i dels fets, que tant condicionen el nostre pensament i el nostre comportament i, per tant, també el nostre desenvolupament social.

Cal destacar també que una volta finalitzada la presentació de la guia ‘Llenguatge + gestos cap a la Igualtat’ va tindre lloc una conferència on es van tractar assumptes relacionats amb la comunicació i el llenguatge inclusiu a càrrec de Teresa Meana, llicenciada en Filologia Romànica, activista feminista i experta en comunicació inclusiva.