El Gabinet de Coordinació enfrontde la Violència de Gènere fa un balanç de les atencions prestades a Sagunt
El servici d'atenció i acolliment ha registrat, des de setembre de 2018, 699 atencions i actualment hi ha actius 112 casos de teleassistència i s'ha prestat assistència psicològica en 122 ocasions i jurídica en 246
El Gabinet de Coordinació enfront de la Violència de Gènere de Sagunt, que aborda els temes relacionats amb la violència cap a les dones en el municipi, s'ha reunit un any més en les dependències municipals de l'àrea d'Igualtat.
L'acte l'ha presidit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, responsable polític d'este departament, i ha comptat amb l'assistència de tot l'equip tècnic del departament d'Igualtat, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, personal dels centres de Salut i de l'Hospital de Sagunt, la cap de secció dels Serveis Socials del municipi, i les coordinadores del Punt de Trobada Familiar.
En esta reunió s'ha donat compte de les actuacions realitzades per l'Ajuntament a càrrec dels fons econòmics del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, que retorna les competències en matèria de violència a les administracions locals. Per part de l'àrea d'Igualtat s'han explicat les campanyes sobre prevenció de les agressions sexistes, els punts violeta instal•lats en espais públics, els cursos de formació en igualtat i prevenció de la violència, el programa de prevenció en centres de secundària, etc.
Un altre dels punts importants de l'ordre de dia, ha sigut la valoració de la situació actual de la violència de gènere en el municipi, on les diferents professionals implicades han informat del nombre de dones ateses, ordres de protecció en vigor, nombre de trencaments de condemna, etc., així com propostes de millora quant a l'atenció integral que ja s'oferix des del departament municipal a totes les dones que estiguen vivint esta situació, hagen denunciat o no.
Les dades que s'han presentat en esta sessió corresponen al període comprés entre el 26 de setembre de 2018 i el 25 de setembre de 2019. En primer lloc, des del servici d'informació i acolliment s'ha atés 231 dones i s'han comptabilitzat un total de 699 atencions, cadascuna de les quals correspon a un seguiment individualitzat del cas i acompanyament en tot el procés per a superar la situació en la qual es troben les usuàries, la qual cosa suposa un increment de les usuàries del 9% respecte a 2018. Des del departament s'indica que este augment està causat per la millora del coneixement per part de la població dels servicis del àrea d'Igualtat, així com la coordinació amb altres professionals. A més, consideren que les campanyes realitzades en els IES del municipi donen més visibilitat al departament i, per això, hi ha hagut un increment del 13% en l'atenció a dones joves de menys de 25 anys (30 usuàries) que han patit VG. Estes dades reflectixen la tendència nacional ja que els estudis recollits pel Ministeri d'Igualtat mostren la preocupant evolució d'esta problemàtica. D'ací, la necessitat de continuar amb les campanyes de sensibilització i prevenció especialment entre la població més jove, per exemple, l'atenció durant el període estival.
Quant al servici de teleassistència, actualment hi ha actius 112 casos, que suposa un augment del 29% respecte a l'anterior període, dels quals 45 s'han tramitat en el que va de 2019. El servici ATENPRO atén i protegix tant a dones víctimes de VG, si han denunciat com si no ho han fet, i també als seus fills i filles víctimes de VG. En l'actualitat, molts d'estos casos en seguiment són de dones que ja no compten amb ordre de protecció en vigor, però que valoren necessària la continuïtat del servici ja que els aporta més tranquil•litat en el seu dia a dia.
L'assistència psicològica que s'ha prestat, 114 casos pertanyen a este 2019, dels 122 casos totals en seguiment. Respecte a l'any anterior hi ha hagut un increment del 32%, motivat en part per la reducció de l'estigmatització de les persones que acudixen a teràpia psicològica en la nostra societat. També es presta assistència jurídica a qui la sol•licite. En les dades registrades de gener a setembre de 2019, hi ha hagut un total de 246 atencions, de les quals 236 han sigut a dones i 10 a hòmens. Per temàtiques, un 62% van ser per temes de família, un 25% per VG, per altres consultes penals un 9% i civils un 4%. Del total d'atencions, un 18% corresponen a dones amb ordre de protecció en vigor, la franja majoritària d'edat és de 31 a 50 anys i un 28% són persones estrangeres i el 72% de nacionalitat espanyola.
L'alcalde de Sagunt i responsable de l'àrea d'Igualtat, Darío Moreno, ha recordat que “lamentablement enguany estem veient moltíssims casos de violència de gènere i per a una part de la població sembla que sona llunyà però també té lloc a la nostra ciutat i encara que per sort no hem hagut de lamentar casos en què cap dona haja sigut assassinat a Sagunt, això no implica que no existisquen casos i que no hàgem d'estar conscienciats i preparats per a donar atenció quan una dona la sol•licita”. Moreno ha felicitat els diferents membres que participen en esta taula que se celebra amb regularitat, tant del sistema sanitari com dels cossos i forces de seguretat i del departament d'Igualtat, “pel gran treball que fan per a assegurar-nos que com a societat complim i protegim en la mesura de les nostres capacitats a eixes dones que es troben en una situació vulnerable”.
Els fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere tenen com a objectiu que els ajuntaments desenvolupen una sèrie de programes dirigits a l'eradicació de la violència de gènere, així com mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d'Estat com són la realització de campanyes de sensibilització i prevenció de qualsevol forma de violència contra les dones i elaboració de materials per a oferir informació en matèria de violència contra la dona; promoure les Unitats de Suport en l'àmbit local o Taules de coordinació local; instruments de cooperació i coordinació similars d'actuació urgent; especialització en les prestacions i multidisciplinarietat professional, ajudant d'eixa manera a la identificació de les víctimes de violència de gènere per a assegurar la seua ajuda i atallar qualsevol risc o desprotecció i donar suport i contribuir a l'exercici de les seues funcions per les unitats de suport, entre moltes altres.