SAGUNT | SOCIETAT

La Fundación de Trabajadores de la Siderurgia Integral presenta els seus programes en l’Ajuntament

ELPERIODIC.COM - 15/06/2022

A més, s'ha explicat també la relació que té la Fundació amb l'Ajuntament de Sagunt a través de diverses àrees municipals

La Fundación de Trabajadores de la Siderurgia Integral ha presentat este matí a l'Ajuntament de Sagunt el seu programa d'iniciatives i la seua estreta relació amb el Consistori. La Fundació naix d'un acte de solidaritat dels antics treballadors siderúrgics. En el moment de tancament de les seues empreses i en agraïment pel suport social rebut durant els processos de reconversió, van decidir posar en marxa una iniciativa solidària per a ajudar als col·lectius més vulnerables de la societat.

En l'acte han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, el coordinador de la Fundació, Pedro Pérez, així com altres membres de la Fundación de Trabajadores de la Siderurgia Integral.

Esta Fundació se situa en les comunitats on es concentraven les grans empreses siderúrgiques, a la Comunitat Valenciana, Astúries i al País Basc.

Concretament des de la seua seu del Port de Sagunt, la Fundació col·labora amb l'Ajuntament de Sagunt des del 2010, desenvolupant nombrosos programes d'atenció a població en situació de vulnerabilitat i exclusió.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha agraït a la Fundació la «gran acció social» que realitza, ja que com a Fundació «arribeu on l'administració pública no arriba». En este sentit, ha explicat que d'esta manera es permet que «l’acció social que forma part del cor d’este equip de govern, puga arribar el més lluny possible. La realitat va canviant, també l'actuació de l'Ajuntament i les diferents entitats d'àmbit social, i a partir d'ací haurem d'anar donant resposta, però el positiu de cada actuació conjunta que fem és que continuem demostrant la voluntat de dur a terme actuacions conjuntes per a poder donar el millor servei a la ciutadania».

Des del departament de Serveis Socials es deriven a la Fundació participants per als diferents programes i activitats que promou i gestiona. Una vegada que estes persones són seleccionades es fa un seguiment continu i conjunt durant la seua participació.

Els programes que la Fundació desenvolupa en el municipi de Sagunt són diversos. Entre ells es troben programes de promoció en valors dirigits a la població en general, i específicament a la infància, adolescència, joventut i dona. Estos programes es duen a terme en coordinació amb els col·legis, instituts i diferents associacions de Sagunt, així com amb les àrees d'Igualtat i Participació Ciutadana de Sagunt; també, programes d'intervenció socioeducativa dirigits a la infància que presenta necessitats educatives i es duen a terme en coordinació amb els col·legis de Sagunt; programes d'acció social dirigits especialment a dones immigrants, en coordinació directa amb l'àrea de Serveis Socials i, finalment, programes d'inserció sociolaboral de foment de la formació i ocupació dirigida a diferents col·lectius com a joves, persones que perceptores de la RVI, parades de llarga duració, dones i famílies en situació de vulnerabilitat social. El 90% de les persones participants en estos programes són derivades a través de l'àrea municipal de Serveis Socials.

Alejandro Sotoca ha explicat que entre els objectius dels programes «es troben la integració social i laboral, el lliure desenvolupament de les persones i col·lectius especialment vulnerables, i la millora permanent en la formació, des d'una òptica especialment pràctica i lligada al món del treball».

Així mateix, Sotoca ha agraït «el treball realitzat amb col·lectius pertanyents a programes desenvolupats pel departament de Serveis Socials».

Els resultats de l'estreta col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt es veuen reflectits en les dades obtingudes anualment: reben una mitjana anual de 250 derivacions per part de l'Ajuntament de Sagunt i una mitjana anual de 650 persones del municipi de Sagunt són beneficiàries directes dels seus projectes.

A més, el coordinador de la Fundació, Pedro Pérez, ha explicat que des de l'àrea de promoció en valors de la Fundació desenvolupen programes de foment a la igualtat i prevenció de la violència de gènere, programes de sensibilització i prevenció de conductes d'odi cap al col·lectiu LGTBI, foment de la participació ciutadana, responsabilitat social i apoderament de la dona. En esta àrea les dades de l'últim exercici arriben a la suma de 450 persones beneficiàries en el municipi de Sagunt.

En l'àrea d'intervenció socioeducativa desenvolupen programes de prevenció de l'absentisme escolar, programes de reforç socioeducatiu i d'intervenció familiar. En l'últim exercici, condicionat encara per la situació sanitària del Covid, es van atendre un total 12 menors i a les seues famílies del CEIP Baladre. Este any 2022 han pogut ampliar el número i s'ha atés 28 menors dels CEIP Baladre, CEIP Pinaeta i CEIP Maestro Tarrazona.

En l'àrea d'acció social duen a terme programes d'alfabetització dirigit específicament a dones immigrants. Les accions que es duen a terme inclouen la formació en un nivell A2 en llengua castellana, formació en coneixements socioculturals i l'alfabetització digital. En l'exercici anterior, es va arribar a atendre 32 dones immigrants residents en el municipi de Sagunt.

En l'àrea d'inserció sociolaboral, desenvolupen programes de foment de formació i ocupació a través d'itineraris d'inserció que inclouen formació qualificada en diferents àrees (logística, comerç, hostaleria i turisme, neteja), formació pràctica en lloc i prospecció i intermediació amb empreses amb l'objectiu d'aconseguir la inserció laboral dels diferents col·lectius que atenem.

En esta àrea i en l'últim exercici, van participar un total de 155 persones, de les quals 86 persones van obtindre una qualificació professional i 71 persones van realitzar formació pràctica en diferents llocs de treball. Respecte a la prospecció i intermediació es va contactar amb un total de 477 empreses, i el 43% de les persones que van finalitzar el procés de formació i pràctiques van aconseguir una ocupació. Així mateix, treballen en el foment del voluntariat, principalment sènior, per a realitzar la seua aportació a les diferents àrees de la FTSI.