El festival MésqueMurs torna amb l’edició més ambiciosa per a pintar Sagunt per quart any consecutiu
ELPERIODIC.COM - 17/04/2019El festival d'art urbà MésqueMurs, organitzat per la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt amb la col·laboració dels col·lectius locals d'artistes urbans MDR i Legit, torna per quart any consecutiu a pintar Sagunt. Esta edició és la més ambiciosa pel nombre de murals i d'activitats que envolten el festival, amb més varietat d'accions i d'iniciatives com xarrades o exposicions, més murs, més tallers, diferents tècniques a més de pintura i més artistes que mai.
En esta edició es pintaran nou murs entre Sagunt, Port de Sagunt i Baladre durant tot el mes de maig i ho faran grafiters i grafiteres de renom tant nacional com internacional, a més d'una aposta pels artistes locals que, en esta edició, pintaran grans murs per primera vegada. És el cas dels grafiters locals Tone, Lehsly, César Goce i Peter Kouba, que realitzaran dos dels murals d'esta edició, a més de l'artista tot terreny del Port de Sagunt, Vic Pereiró, dissenyador gràfic i multimèdia que realitzarà una acció basada en impressions a gran escala i la tècnica del collage.
També destaca la presència femenina en el cartell d'artistes, com les catalanes Anna Taratiel i Elisa Capdevila, o la valenciana Bárbara Sebastián (Barbiturikills), totes elles grafiteres consolidades en el panorama nacional i internacional, que completen el grup de convidats al festival juntament amb l'artista gallec Nano4814. La resta de murs seran el mural col·laboratiu entre Manolo Sebastián, director de l'acadèmia d'arts plàstiques Pigmentos, i els alumnes del CEIP Baladre, en la tinència d'alcaldia de Baladre; i un altre mural col·laboratiu en les instal·lacions de La Casa Nueva entre l'ONG local i els usuaris d'estes instal·lacions, juntament amb el Departament de Dibuix de la Universitat Politècnica de València.
A més dels nou murs, destaca l'exhibició de grafiti que tindrà lloc en l'aparcament de l'estació de tren de Sagunt i en el qual participaran més de 40 artistes, la majoria locals i valencians, juntament amb l'artista barceloní Tontos i Musa71, un dels principals referents femenins del millor graffiti wildstyle espanyol. Per a esta exhibició, destaca la col·laboració de l'empresa pública ADIF a l'hora de prestar les instal·lacions i de Montana Colors, la marca de pintures que donarà suport a l'esdeveniment des de les seues xarxes de difusió.
En la resta d'activitats destaquen els tres tallers infantils d'art urbà, el de Baladre amb els alumnes del centre escolar d’este barri, a més del taller per a xiquets de l'11 de maig en el Casal Jove, a càrrec de l'artista local Bize, i del 18 de maig en l'Albereda, a càrrec de Montana Colors. Este mateix dia, 18 de maig, també es realitzarà en l'Albereda una exhibició d'art urbà sobre contenidors, amb la col·laboració de l'empresa municipal SAG, i una acció urbana amb teles i llanes a càrrec de l'associació AVOCAM, que ja porta dos anys col·laborant amb el festival. El festival es completa amb una xarrada sobre grafiti i una exposició amb els esbossos dels artistes que participaran en l'exhibició que tindrà lloc el dissabte 11 de maig en el Casal Jove.
Segons ha explicat el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, esta és l'edició “més completa i ambiciosa, amb més murs, més tallers i, en general, més programació. Hi ha presència, a més de la pintura, d’altres tècniques d'art urbà, com el disseny gràfic i la impressió, a més de les teles, i enguany li hem volgut donar més presència als artistes locals i a la dona, amb una edició molt diversa i àmplia”. A més, Sampedro ha agraït la col·laboració d'altres entitats, com l'IVAJ, la SAG, Adif, el CEIP Baladre, la UPV, AVOCAM o l'ONG local La Casa Nueva, “que enriquixen molt el festival i el completen”. Amb tot això, ha afegit el regidor de Joventut, “farem nou murals que convertiran els nostres carrers i places en unes zones més acolorides, vives i atractives, donant cabuda als artistes locals que tenen una presència predominant, i a la gent jove, que pot participar en els tres tallers que es realitzaran”. Per part seua, César Cerezuela, del col·lectiu local MDR, ha destacat que enguany “hem fet un pas molt important amb la presència de joves artistes locals, que tenen el seu lloc en el festival i una oportunitat per a difondre la seua obra. A més, el festival li està donant vida molta vida a Sagunt en el que a street art es referix, donant-li color als nostres carrers i afegint altres tons i colors al gris”.