SAGUNT | EDUCACIÓ

EduCaixa porta a Sagunt l'espai interactiu Creactivity, que fomenta el disseny i la creativitat entre escolars

ELPERIODIC.COM - 02/09/2022

Este nou projecte itinerant proposa tallers per a despertar l'enginy de xiquets i xiquetes i en ell exploren materials, es plantegen reptes, proven, testen i compartixen

El bus estarà instal·lat en la plaça Cronista Chabret, al costat de l'oficina de Turisme, este divendres i els dies 5, 6 i 7

La Fundació la Caixa acosta Creactivity a Sagunt. Es tracta d'un espai dissenyat per a despertar l'enginy, la destresa i la creativitat de xiquets i xiquetes en el marc d'un nou projecte itinerant que té per objectiu fomentar el disseny i el desenvolupament de solucions originals per a problemes senzills i en el qual els i les escolars participen de tallers amb materials quotidians, eines de baixa i alta tecnologia, per a donar vida a les seues pròpies idees.

Creactivity pren forma dins d'un autobús que es convertix en una unitat mòbil totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda, facilitant tant el seu accés com la seua participació al llarg de l'activitat. El vehicle està instal·lat en la plaça Cronista Chabret de Sagunt, al costat de l'oficina de Turisme, i es pot visitar este divendres així com la setmana vinent des del dilluns 5 fins al dimecres 7 de setembre. El bus s'ha equipat per dins amb bancs, taules de treball i diverses proves disposades per als i les escolars. Així mateix, l'espai compta amb diferents àrees per a posar en pràctica diferents habilitats: la zona de la Mecànica, amb espais d'engranatges, màquines, bales i pinballs; la zona del Vent, amb tubs de vent; la zona de l'Electricitat; i la zona de la Llum, amb el sistema stopmotion.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, han visitat este divendres al matí l'espai on han pogut conéixer les activitats que es desenvolupen en este.

El regidor d'Educació ha agraït a la Fundació la Caixa «la seua implicació dins de l'àmbit educatiu amb projectes d’EduCaixa com aquest de Creactivity», i especialment que faça parada en el municipi, formant part del concepte de Sagunt, ciutat educadora. «La Responsabilitat Social Corporativa és un element essencial per a poder desenvolupar projectes educatius i d'una altra índole en la nostra societat i al nostre poble», ha puntualitzat Tarazona.

Caracteritzat pel seu component lúdic i de col·laboració, este espai permet investigar amb els materials, planificar, crear nous dissenys, usar materials comuns i buscar-los noves funcions, a través de propostes obertes i interdisciplinàries que engloben la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, l'art i les matemàtiques. També es treballen altres competències més transversals, com a hàbits d'aprenentatge cooperatiu, autoconeixement per a l'aprenentatge, la creació i la realització de projectes.

Els tallers estan dirigits a grups escolars de primària i secundària, d'entre 6 i 16 anys principalment, així com a grups familiars. Un facilitador acompanya als xiquets i les xiquetes a través d'un procés de creació en el qual els adults acompanyants, ja siguen mestres o familiars, també estan convidats a participar. Les sessions adaptades i sota el protocol de prevenció tenen una duració estimada de 60 minuts amb aforaments limitats.

Moviment Tinkering: la capacitat d'improvisar amb creativitat

El sistema d'aprenentatge del Creactivity està inspirat en el moviment Tinkering del Exploratorium de San Francisco, que naix del moviment Maker (o Making), que mescla tecnologies digitals i físiques per al disseny creatiu, la construcció i la personalització d'objectes i artefactes amb un objectiu lúdic o utilitari.

Es tracta d'un nou paradigma que situa la creativitat i el disseny en un pla central. Els jocs que proposen resoldre problemes de forma improvisada preparen a xiquets i xiquetes per a enfrontar-se a nous reptes de manera creativa, i també per a sentir-se còmodes i còmodes en una societat que canvia de manera constant.