La delegació de Turisme de Sagunt assistix a la 65a Assemblea General de la Xarxa de Jueries d'Espanya
Entre els assumptes tractats, s'ha aprofundit sobre el procediment per a incorporar noves localitats a la Xarxa i el Projecte Llocs Sefardites
La delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt ha assistit a la 65a Assemblea General de la Xarxa de Jueries d'Espanya, que va tindre lloc a Plasència el 26 i 27 de juny.
Durant l'assemblea s'han abordat diversos assumptes d'interés per al futur de la Xarxa, com el Procediment d'Admissió de Noves Ciutats, el Projecte de Llocs Sefardites, una iniciativa que reconeixerà elements patrimonials i llocs d'interés que sense pertànyer a les ciutats de la Xarxa enriquiran la proposta turística i posaran en valor el llegat sefardita, i la presentació de la iniciativa ‘30 anys de la Xarxa de Jueries d'Espanya en 10 projectes’.
La regidora de Turisme, Natalia Antonino que ha participat en esta assemblea, ha destacat: “L'obertura de la Xarxa a altres ciutats farà que el patrimoni cultural jueu i la cultura sefardita cresca en qualitat i servisca d'enriquiment a altres ciutats com la nostra. D'altra banda, la pertinença a esta xarxa contribuïx a la promoció nacional i internacional de la nostra ciutat”.
Les ciutats participants, a més de l'amfitriona Plasència, han sigut Barcelona, Béjar, Càceres Còrdova, Hervás, Lorca, Lucena, Monforte de Lemos, Ribadavia, Sagunt, Tudela i Tui, que han estat representades per alcaldes i regidors, així com per tècnics dels seus ajuntaments.
Cal destacar que els actes de l'Assemblea van coincidir amb la signatura del conveni marc entre les Xarxes de Jueries d'Espanya i Portugal, un històric acord de col·laboració que estrenyerà vincles culturals entorn del patrimoni comú de la seua herència jueva.
Des de març de 2019, Sagunt forma part de la Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad, formada per municipis que compten amb un patrimoni jueu i que promouen projectes culturals, turístics i acadèmics.
La Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad és una associació constituïda per municipis que compten en els seus conjunts medievals amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural que és herència de les comunitats jueves que els van habitar. Els membres de la xarxa actuen de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i del llegat jueu, promovent projectes culturals, turístics i acadèmics així com mitjançant una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacions que contribuïsquen al coneixement i respecte mutu de pobles, cultures i tradicions.
Admissió de noves ciutats
Respecte a les noves incorporacions, s'ha aprovat per unanimitat l'obertura a l'octubre de 2024 del procés d'admissió de noves ciutats. Fernando Pizarro, president de la Xarxa de Jueries, va manifestar que "han de tindre prioritat d'admissió les ciutats que en el seu moment van abandonar la Xarxa i, després, les ciutats que hi sol·liciten pertànyer".
Per la seua banda, la directora gerent de la Xarxa de Jueries d'Espanya, Marta Puig, va detallar el procés de sol·licitud, que inclou la presentació de documentació específica i l'emissió d'un informe tècnic que avalua les diferents candidatures per a mantindre el rigor que ha acompanyat sempre a la Xarxa.