SAGUNT | EDUCACIÓ

El curt ‘Stop Bullying’ del CEIP Baladre guanya el primer premi en la MICE L'Havana 2020

ELPERIODIC.COM - 05/02/2020

En el procés per triar el millor curtmetratge han participat més de 27.000 xiquets de col·legis de l'Havana i resta de Cuba que han vist i valorat els diferents audiovisuals seleccionats per l'organització

El curtmetratge Stop Bullying, realitzat pels alumnes i professorat del CEIP Baladre de Sagunt, ha guanyat el primer premi oficial en la 1a Mostra Internacional de Cinema Educatiu, MICE L'Havana 2020 dins de l'àmbit infantil i primària.

En el procés per triar el millor curtmetratge han participat més de 27 000 xiquets i xiquetes de col·legis de l'Havana i resta de Cuba que han vist i valorat els diferents audiovisuals seleccionats per l'organització de la MICE L'Havana.

Segons declaracions del regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona, que va estar en diferents actes i en la conclusió i lliurament de premis celebrat en el Centre Cultural Gorría de L'Havana: «No podem estar més contents».

El col·legi Baladre, amb el seu curtmetratge Stop Bullying, ha obtingut el millor reconeixement a un projecte audiovisual educatiu que es pot tindre. «És com guanyar un Goya però en el vessant educatiu. A més, de manera absolutament objectiva, triat de manera assembleària per milers de xiquets i xiquetes de Cuba», ha assenyalat Tarazona. A més a més, ha donat l'enhorabona, de manera efusiva, a l'alumnat del CEIP Baladre i a la professora Elena Gutiérrez per la gran faena feta i a l'equip directiu i a la comunitat escolar de Baladre per usar les competències audiovisuals en l'àmbit educatiu i tractar la problemàtica a les aules de l'assetjament escolar: «Sens dubte, som Ciutat Educadora».

El delegat d'Educació també ha agraït al director de la MICE, Josep Arbiol i a tot l'equip MICE València i MICE Cuba que de manera molt generosa han fet possible este festival, així com també a les institucions que han donat el seu suport.

Cal assenyalar també que a la mostra es van presentar altres projectes audiovisuals realitzats per diferents centres valencians com el CEE Raquel Payà o diversos col·legis i instituts valencians que també han sigut premiats: «Treballem per un aprenentatge cooperatiu».

Per altra banda, la directora de la MICE Cuba, Eileen Sanabria, ha destacat que «des del nostre treball amb l’Educomunicació en tota Cuba, ens fa considerar que Stop Bullying guanya perquè planteja una temàtica bàsica per a l'educació en l'àmbit mundial, però el fa des d'una manera nova i creativa. A més, que el missatge va quedar clar per als xiquets i xiquetes que la veuen i els fica en una reflexió necessària».

Així mateix, des de L'Havana indiquen que també s'està valorant utilitzar el curtmetratge saguntí, com a model per desenvolupar audiovisuals educatius en els centres escolars de Cuba.

El jurat que va valorar les obres audiovisuals valencianes van estar compost per xiquets i xiquetes de 10 comarques, de les 15 que estructuren l'illa de Cuba, amb una alta participació. Es van formar 2 jurats, un per fer la valoració dels materials de primària i un altre per als projectes de secundària.

El primer premi de primària va ser per a Stop Bullying; el segon premi per a Fugitius habituals; i el tercer premi per a Aventura baix la pell. D'altra banda, pel que fa a la secundària, el primer premi va ser per al curtmetratge Siente; el segon premi per a Bosa i el tercer premi per a Manual del perfecte inoportú.

El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, també ha participat en diferents esdeveniments per difondre l'audiovisual i la cultura valenciana a Cuba. Va estar present en la gala inaugural que va reconéixer l'escriptor Enric Valor; va acudir a la rebuda oficial en l'ambaixada espanyola a Cuba així com també al concert en la Basílica de Sant Francesc d'Assís de L'Havana Vella per part del prestigiós guitarrista valencià, Rafael Serrallet que va posar música a la projecció de pel·lícules del fons de la Filmoteca Valenciana. També va visitar l'Institut Cubà de l'Art i Indústria Cinematogràfics (ICAIC) i l'Escola Internacional de Cinema i Televisió Sant Antoni dels Banys. Finalment Tarazona va assistir a la conclusió del festival que va comptar amb la cantant cubana Haydée Milanés, filla de Pablo Milanés, que va posar fi a un festival d'èxit internacional amb presència i arrels valencianes.

Finalment Tarazona ha puntualitzat que «en cap moment i encara que hi ha hagut actes de representació, la regidoria d'Educació no ha demanat subvenció o cap ajuda per cobrir les despeses del viatge. Aspecte que quedarà reflectit a la pàgina web de transparència de l'Ajuntament de Sagunt».