Comencen les obres de rehabilitació del Bé d’Interés Cultural del Grau Vell de Sagunt
Els treballs de restauració del conjunt defensiu, que ascendixen a 812.950 euros, compten amb aportacions dels fons FEDER, la Diputació Provincial de València i els Ministeris de Foment i de Cultura i Esport
Les obres de restauració del conjunt defensiu del Grau Vell han començat oficialment, ja que ahir es va signar l’acta de replanteig del contracte, un mes després que la Junta de Govern de l'Ajuntament de Sagunt les adjudicara a la UTE Grau Vell de Sagunt per 812.950,32 euros (IVA inclòs). Amb esta inversió, l'Ajuntament pretén restaurar i fer valdre el fortí defensiu (torre, bateria, pati d'armes posterior, magatzems i espais annexos com a murs). Les obres que es plantegen són urgents i necessàries per a preservar este element patrimonial declarat Bé d'Interés Cultural i per a detindre el procés de deterioració que pot conduir a la ruïna del conjunt defensiu i portuari del Grau Vell.
Esta actuació està cofinançada per la Unió Europea a través dels fons FEDER amb una aportació de 410.981 euros; per la Diputació Provincial de València a través del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) que aporta una ajuda de 160.000 euros; i pels ministeris de Foment i de Cultura i Esport que van concedir, mitjançant el programa de l'1’5% Cultural, una ajuda de 325.000 euros. El termini d'execució de les obres és de huit mesos.
L'objectiu de les obres és restaurar el conjunt defensiu per a preservar la memòria històrica i convertir-lo, finalment, en un Centre d'Interpretació de la cultura mediterrània i de la vinculació de Sagunt amb el mar a través dels successius ports antics i moderns que s'han anat succeint en este espai. El projecte de restauració del Grau Vell inclou diferents actuacions que afecten el fortí o la torre medieval i un refugi de la Guerra Civil que es troba adossat a l'edifici, així com al pati posterior del fortí i al magatzem.
La redacció del projecte de restauració del conjunt defensiu i portuari del Grau Vell ha sigut a càrrec dels arquitectes Mª José Balaguer i Luis Vicén, amb la col·laboració de l'arqueòleg F. Blay i de l'historiador Marc Ferri. En el projecte se subratlla especialment la necessitat de conservar esta part del Grau Vell per ser testimoniatge excepcional dels antics graus valencians que ja han desaparegut fins a convertir-se en ports moderns. També la catedràtica Carmen Aranegui ha sigut assessora de l'equip en la proposta inicial sobre els futurs usos del conjunt defensiu.
A l'acte de firma de l’inici de les obres ha assistit el regidor de Patrimoni Industrial i Cultural, Roberto Rovira; i el regidor de Contractació de l'anterior Equip de Govern que va fer passos decisius per a poder fer realitat el projecte, Pepe Gil.
Rovira considera que la signatura d'inici de les obres suposa un fet històric per a la recuperació i posada en valor del patrimoni de la ciutat. “Actualment, el conjunt defensiu del Grau Vell es troba en molt mal estat i requereix intervencions d'urgència, ja que té un gran valor històric per ser un exemple únic en tot el País Valencià d'antic grau, una instal·lació portuària amb els seus elements fonamentals com són la torre bateria i els magatzems comercials dels segles XVI i XVIII”, explica el regidor de Patrimoni Industrial i Cultural.
Així mateix, Rovira afig que, a més de l'interés d'estes instal·lacions, “cal tindre en compte el valor de tot l'entorn, com per exemple de la Marjal dels Moros per ser un espai natural prioritari per a la conversió de fauna i flora silvestre, del poblat que es configura entorn del conjunt defensiu i que està protegit i considerat com a nucli històric tradicional, del jaciment arqueològic del Grau Vell, així com el valor de les bateries que formen part del patrimoni de la Guerra Civil. Tot això, convertix a esta zona en un lloc amb gran potencialitat turística i cultural pel qual continuarem apostant des del govern municipal amb la finalitat de poder recuperar-lo i posar-lo en valor”.
El Grau Vell és part del patrimoni immoble de gran importància i singularitat de Sagunt, ja que es tracta de les antigues instal·lacions portuàries de la ciutat que encara es conserven amb els seus elements fonamentals i daten dels segles XVI i XVIII. Així mateix, es tracta d'un exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d'antic grau. El seu conjunt defensiu suma un total de 2.127 metres quadrats que inclouen la torre, la bateria, els magatzems i el pati tancat.
La recuperació d'este BIC (Bé d'Interés Cultural) es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del beneficiós potencial que això suposa per a la ciutat.