SAGUNT | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Els col•legis Maestro Tarrazona i Ausiàs March tindran instal•lacions d'autoproveïment elèctric a partir de principis d'any

ELPERIODIC.COM - 23/12/2021

L'Ajuntament de Sagunt i l'IVACE sufraguen la instal•lació en tots dos centres de plaques solars i, en alineació amb els ODS, es treballarà a estendre esta mesura a més col•legis del municipi

L'Ajuntament de Sagunt, a través de les regidories de Medi Ambient i Manteniment, i amb la col·laboració de la Delegació d'Educació, començarà hui dijous, 23 de desembre, a col·locar en els col·legis Maestro Tarrazona i Ausiàs March sengles instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum elèctric.

Esta actuació té un cost total de 60.432,42 euros, dels quals més de la mitat, 32.567,95 euros, estan subvencionats per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), mentre que el muntant restant, prop de l'altra mitat, són a càrrec del Consistori.

La intervenció s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i pretén reduir l'emissió de COâ‚‚ en els edificis públics municipals així com disminuir la despesa que suposa la factura elèctrica dels mateixos per a les arques de l'Ajuntament.

L'alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, ha indicat que «esta és una gran notícia perquè demostra que l'Ajuntament continua apostant per les energies renovables i, a més, ho fa en un àmbit educatiu i escolar, la qual cosa permetrà els centres, poder parlar-los a les noves generacions de la importància de cuidar el planeta i de fer una economia sostenible».

 A més, Moreno ha recordat que l'Ajuntament «consumix només l'1% del total d'energia que es consumix en el nostre municipi. Més del 20% es consumix en els domicilis i comerços, i més del 70% per part de la indústria, així que l'Ajuntament ha de continuar sent un exemple i una punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic i és imprescindible que també nosaltres, des de l'àmbit privat i des de les empreses, ajudem a esta transició ecològica que assegurarà la sostenibilitat del nostre planeta».

Segons ha anunciat el regidor delegat de Manteniment, Pepe Gil, inicialment es preveu que els treballs d'instal·lació finalitzen en aproximadament tres setmanes i, a partir d'ací, les plaques solars ja estiguen completament operatives i funcionen a ple rendiment. En este sentit, l'edil ha explicat que les empreses encarregades de col·locar-les treballaran durant les vacacions de Nadal i a les vesprades en dies lectius, fora d'horari, per a no interferir, interrompre ni causar molèsties a l'alumnat ni a la comunitat educativa de tots dos centres.

«La intenció és anar col·locant més instal·lacions d'este tipus en els col·legis on es puga», ha avançat Gil, que també ha subratllat la iniciativa com una oportunitat per a la conscienciació de xiquets i xiquetes, comunitat educativa així com pares i mares. En la seua opinió, es tracta de «fer veure que realment és possible fer este tipus d'instal·lacions i que el funcionament no es modifica i és perfecte perquè estes instal·lacions permeten la compaginació entre l'autoconsum i l'energia elèctrica que puga donar qualsevol subministrador, de manera que quan no hi ha llum solar funciona un sistema i quan hi ha llum solar funciona un altre, i no hi ha talls de llum ni problemes».

En el CEIP Maestro Tarazona se situaran 72 mòduls de 445W amb una potència de 30kWp, l'estimació de producció de la qual d'energia es calcula en 51.160 kWh/any. L'import d'execució de la instal·lació en este centre és de 26.985,75 euros, dels quals l'IVACE subvenciona 15.000 euros. D'igual manera, en el CEIP Ausiàs March es col·locaran 99 mòduls de 445W amb una potència de 40kWp i que s'estima que produiran 70.559 kWh/any. L'import d'execució en este cas se situa en 33.446,67 euros dels quals 17.567,95 són a càrrec de l'IVACE.

«Al llarg de 2022 farem més instal·lacions en altres centres educatius», ha assegurat Pepe Gil, que explicava que la voluntat és que les comunitats educatives (pares, mares, xiquets, xiquetes i professorat) puguen comprovar de primera mà que «és possible proveir-se d'energia elèctrica sense contaminar i de manera segura i sense cap tall de subministrament».

Estos sistemes permeten, a més d'autoproveir-se d'electricitat, injectar energia al sistema general i funcionen automàticament.

MÉS FOTOS