El Centre d’Estudis del Camp de Morvedre va presentar la nova edició de la revista Braçal
El Centre d'Estudis del Camp de Morvedre va presentar una nova edició de la revista Braçal dimecres passat, 29 de novembre, en la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, acompanyat per membres de l'Equip de Govern va assistir a l'acte de presentació del número doble (56-57) d'esta publicació dedicada a la investigació i recuperació de diverses temàtiques relacionades amb la Fàbrica. Una presentació emmarcada dins dels actes del centenari de la siderúrgia organitzats per l'Ajuntament de Sagunt.
La revista Braçal, que va començar en 1989, és una revista elaborada pel Centre d'Estudis del Camp de Morvedre on es tracten diferents temes d'història, geografia, antropologia o arqueologia de la comarca del Camp de Morvedre.
En este sentit, Quico Fernández va declarar que «la veritat és que està sent molt profitós tindre esta oportunitat d'aprofundir en el coneixement de la nostra història. Fa pocs dies assistíem també a la presentació del tercer volum de la història del Port de Sagunt de Buenaventura Navarro i, amb este número de Braçal, s'incorpora al Centre d'Estudis del Camp de Morvedre amb una iniciativa molt positiva i que, evidentment, servirà també per a introduir nous punts de vista en una història que, a diferència d'altres històries que moltes voltes omplin pàgines i pàgines de llibres i estudis, és una història tan recent que els protagonistes, en gran mesura, encara continuen vius i són directament testimonis orals per part dels seus pares o dels seus avis».
Per la seua banda, el president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, Manuel Civera, va senyalar que «hem considerat fer esta revista en un número doble i amb algunes coses especials, com per exemple, és la primera volta que es publica una part de la revista (2 quaderns) a tot color en un dels articles que tracta sobre la siderúrgica en la pintura i, lògicament, això hauria perdut molt si no s'haguera imprés a color».
Civera va agrair també l'ajuda rebuda per realitzar esta nova publicació als socis (el quals sufraguen entre un 50-75% de l'activitat del Centre d'Estudis), però també a l'Ajuntament de Sagunt, a l'empresa ArcelorMittal, a l'ajuda de la Fundació Bancaixa Sagunt i a totes les persones que han participat amb els seus articles, així com també a l'autor de la portada del número, l'artista Mario Mankey.
En tercer i últim lloc, el responsable i coordinador d'este número de Braçal, Dionís Martínez, va afirmar que «és la segona volta que coordine un número de Braçal i és per a mi una gran satisfacció estar ací per dos motius. Per una banda, perquè vaig treballar durant més de 16 anys en els Alts Forns i, per altra banda, perquè sóc nascut al Port i hem semblava que devia donar suport a este centenari amb la meua aportació des del Centre d'Estudis».
«En general volíem que els articles tingueren perspectives tant personals, amb els obrers els quals eren els més importants des del nostre punt de vista, com històriques o econòmiques referides a la siderúrgica, és a dir, que ens parlaren d'aquells inicis i que millor que ho feren llicenciats en diverses àrees nascuts al Port de Sagunt», va finalitzar Martínez.