SAGUNT | SOCIETAT

Arturo Fernández, Carmen Aranegui y Carmen Leal, Medalles de Plata de la Ciutat de Sagunt

ELPERIODIC.COM - 08/10/2018

Dissabte passat, 6 d'octubre, el teatre de Begoña va acollir l'acte institucional de lliurament de Medalles de Plata de la Ciutat de Sagunt, on es va distingir a l'esportista Arturo Fernández, a la catedràtica emèrita d'arqueologia Carmen Aranegui i a la psiquiatra i presidenta de la Real Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana Carmen Leal.

L'acte, que va estar amenitzat per la música en directe que van interpretar professors i professores del conservatori Joaquín Rodrigo de Sagunt, va servir per a reconéixer i ressaltar la trajectòria dels tres guardonats i el perquè d'esta distinció aprovada pel Ple de la Corporació Municipal. Per este motiu, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va anar l'encarregat de lliurar els distintius, acompanyat del portaveu de Compromís, Pepe Gil; del portaveu del grup popular, Sergio Muniesa; del portaveu d'Esquerra Unida, Guillermo Sampedro; del portaveu d'ADN-Morvedre, Pablo Abelleria; del portaveu del grup socialista, Miguel Chover, i del portaveu de Ciutadans, Raúl Castillo.

L'alcalde de Sagunt va ressaltar el treball "exemplar" i la trajectòria professional de Carmen Aranegui, Carmen Leal i Arturo Fernández i va esmentar que tots ells han col·laborat a fer que Sagunt siga una candidata segura a ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat. Fernández va agrair que els homenatjats hagen donat a conéixer Sagunt fora de les fronteres i va reconéixer que són "un exemple de treball, constància, vocació i coneixement al servei de la comunitat cadascun en el seu àmbit" i que han ajudat a la gent a millorar el seu benestar des de la medicina, la psiquiatria, el coneixement i l'esport.

Tres reconeixements al treball i a la dedicació a la ciutat de Sagunt

Arturo González ha sigut un pilar fonamental en la promoció de l'esport en general i de la lluita olímpica en particular en el municipi de Sagunt, des de la dècada dels 50 del passat segle, quan la pràctica esportiva no tenia tantes facilitats com avui dia. És el president d'honor del Club de Lluita Camp de Morvedre, d'on va ser entrenador i president des de 1956 fins a 1977 i director tècnic fins a 1995. Ha sigut quatre vegades campió regional de la categoria absoluta en el pes de 62 kg en 1956, 1957 i 1957. En 1974 se li va nomenar delegat local d'Educació Física i Esports de Port de Sagunt on va constituir la Junta Local d'Esports i en 1975 va ser nomenat gerent del Pavelló Municipal d'Esports. També va ser president i seleccionador de la Federació de Lluites Olímpiques de la Comunitat Valenciana, vicepresident de la Federació Espanyola de Lluites i cap d'equip en els Jocs Olímpics de Barcelona 92 i en els Campionats del Món Júnior de Barcelona 91 i assessor tècnic dels Campionats del Món Sènior de lluita Sambo en 1994.

La catedràtica emèrita Carmen Aranegui va començar a impartir classes d'arqueologia en la universitat en 1970 i es va doctorar en 1972 en la Universitat de València, d'on és catedràtica d'Arqueologia des de 1986. Ha publicat treballs sobre arqueologia i és editora científica de les memòries arqueològiques de les excavacions de Sagunt i de Lixus (el Marroc), entre altres. Va excavar el Grau Vell des de 1974 i va dirigir també l'estudi arqueològic del projecte de restauració i rehabilitació del Teatre Romà i el seu entorn.

La psiquiatra Carmen Leal destaca per ser pionera com a dona en diversos càrrecs d'alt nivell. Va ser la primera catedràtica de Psiquiatria d'Espanya, a més ha sigut professora i degana de dues facultats de medicina (a Cadis i la primera dona a València), cap de servici en l'hospital Clínic de València i, actualment, presidenta de la Real Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. Entre els premis amb els quals ha sigut reconeguda, destaca el concedit en el Congrés de l'Associació Mundial de Psiquiatria (WPA) celebrat en 2005 en el Cairo on va ser nomenada membre honorari. I ha col·laborat en diverses publicacions, com el Tractat de Psiquiatria co editat amb el professor Julio Vallejo de Barcelona.