Les aigües residuals de Sagunt quasi lliures de coronavirus
L'estudi realitzat per Global Omnium ha confirmat que no hi ha presència del virus en el clavegueram, a excepció d'una xicoteta zona corresponent a l'Hospital de Sagunt
Sagunt ha reduït considerablement la presència de restes genòmiques del virus causant de la covid-19 en les aigües residuals. Així ho ha confirmat un estudi de mostreig realitzat per Global Omnium, que ha analitzat des del 28 d'abril al 3 de juny diferents punts de la ciutat amb el seu mètode SARS-GOanalytics i, una vegada finalitzat, ha confirmat que no hi ha presència del virus en les aigües del clavegueram.
Global Omnium, amb el seu mètode pioner determina quantitativament el nombre d'unitats genòmiques del SARS-CoV2, causant de la covid-19, presents per litre d'aigua i, per tant, permet establir la corba de l'epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisis.
L'evolució ha sigut favorable, baixant les concentracions de restes genòmiques pràcticament a 0ug/L en el període des del 21 de maig fins al 3 de juny, exceptuant la mostra presa a l'Hospital de Sagunt que, amb data 1 de juny, va obtindre una concentració de restes genòmiques de 34.465ug/L. En este sentit, Global Omnium proposa realitzar un control Sentinella en 5 punts de control durant els pròxims 4 mesos que permeta anticipar temporalment un possible rebrot.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que amb estes mostres d'aigua residual «podrem detectar un possible repunt del virus molt abans que les persones s'infecten i així garantir que puguem respondre d'una forma més ràpida davant un possible rebrot, la qual cosa implica que en una ciutat turística com la nostra és important, així és que continuarem amb aquestes anàlisis i continuarem informant dels resultats».
Les proves inicials es van fer al Port de Sagunt i posteriorment l'estudi es va estendre al barri antic de Sagunt, a la zona del Nord del Palància i a Almardà. En total es van prendre un total de 79 mostres, obtenint 14 resultats positius de SARS-CoV2, en la majoria de casos a l'inici de la sèrie de controls duts a terme.
En els resultats podem distingir tres fases ben diferenciades amb una clara tendència a la baixa.
La primera fase (mostres congelades) entre el 28 d'abril i el 2 de maig: trobem valors positius en un 69% de les mostres realitzades amb alguns valors significativament alts (987.000 ug/L).
La segona fase entre el 14 de maig i el 20 de maig: el nombre de casos positius es reduix notablement passant del 69% al 17% i amb valors molt més baixos (aprox. 75.000 ug/L).
La tercera fase del 21 de maig i el 03 juny: s'han pres un total de 51 mostres, de les quals una ha obtingut un resultat de 34.465 ug/L en data 1 de juny. Este punt de mostreig correspon al P1 Hospital Sagunt.