SAGUNT | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Agricultors expropiats pels terrenys de Volkswagen a Sagunt planten una falla de protesta

ELPERIODIC.COM - 16/03/2023

Ho fan a poques hores que el Rei Felip VI visite aquests terrenys a l'acte de col·locació de la primera pedra de Volkswagen

Uns 150 agricultors de Sagunt s'han manifestat aquest dijous perquè estan afectats per les expropiacions de terrenys sobre els quals es construirà la gigafactoria de Volkswagen. Ho han fet un dia abans de l'acte de col·locació de la primera pedra de Volkswagen presidit pel rei Felip VI per reclamar solucions “urgents” al seu problema.

Sota el lema “Sí a Volkswagen, però no a costa de la butxaca dels agricultors”, AVA-ASAJA i LA UNIÓ han sol·licitat a la Generalitat Valenciana i al Govern central que retiren les demandes interposades per la via Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia i accepten pagar el preu just marcat pel jurat provincial d'expropiació als propietaris.

Els expropiats que s'han manifestat a Puçol, pretenien cremar una falla reivindicativa però, en no autoritzar-los aquesta cremà, han calat foc a una caixa amb cartells de manera simbòlica i han decidit donar el ninot a la Comissió Picaio de Puçol que s'hi havia quedat sense acabar tot el monument per incompliment de l'artista.

Afectats assessorats per ambdues organitzacions professionals agràries estan rebent demandes per la via Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia per part d'Espais Econòmics Empresarials (EEE) –participada per la Generalitat Valenciana i el Govern central– perquè no accepta el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació, malgrat ser un òrgan oficial de la pròpia Administració que gaudeix dels principis de legalitat, veracitat i encert, i on hi ha representats experts qualificats en la matèria, com ara un magistrat, un advocat de l'Estat, un notari, un interventor d'Hisenda, un enginyer agrònom i fins i tot un tècnic de la Conselleria de Política Territorial.

Aquesta decisió està arribant a situacions tan surrealistes com una demanda interposada a un xicotet propietari per intentar no abonar-li 1.073 euros de diferència que hi ha entre la quantitat oferta i el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació, de manera que costarà més el procediment judicial que la quantia per la qual es litiga.

“Portar aquestes expropiacions als tribunals no només suposa endarrerir els pagaments, almenys tres anys que aquest tipus de judicis sol durar, sinó que pretén disminuir la quantia dels pagaments”, lamenten els afectats.

El Consell vol arribar a un acord amb els afectats

Des del Consell insisteixen en la seva voluntat de dialogar amb els afectats i les famílies per arribar a un acord: “Aquest Govern té molt clar que vol un acord i més en un tema tan sensible, nosaltres no cessarem en aquest diàleg”, ha expressat la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, aquest dijous.

Un procés de llarg recorregut

A causa del canvi de la legislació (el 2007 va entrar en vigor l'anomenada Llei del Sòl que va limitar el preu just d'una parcel·la en funció de la productivitat o la localització), les indemnitzacions que es van pagar en les primeres expropiacions de Parc Sagunt II van ser, a línies generals, la meitat de les que es van abonar a les expropiacions de Parc Sagunt I (al voltant de 40 euros per metre quadrat). En l'actual fase d'ampliació, el Govern encara ha ofert menys diners als propietaris (entre 10 i 15 euros per metre quadrat, segons parcel·les), i per això la gran majoria va optar per acudir al jurat provincial i sol·licitar una valoració alternativa més ajustada al valor real dels terrenys. Aquest jurat va marcar lògicament xifres situades entre les dues propostes. Tot i això, l'Administració continua considerant la quantitat excessivament elevada i, en lloc de concloure la negociació, enfanga el conflicte per la via judicial.

Segons publica la Plataforma de Contractació del Sector Públic, dependent del Ministeri d'Hisenda, EEE ha publicat una licitació amb un valor estimat de 700.000 euros per contractar els serveis d'assessorament i defensa lletrada davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Així mateix, EEE ja ha adjudicat per 95.000 euros més la contractació de procuradors per a aquesta mateixa guerra judicial, sent l'adjudicatari el despatx madrileny María del Mar de Villa. A més del pressupost assignat, EEE podria malbaratar més diners públics si contracta pèrits independents i, en cas de perdre els plets i ser condemnat a costes, hauria de sufragar les despeses de la defensa dels expropiats i els interessos, al voltant del 10% del total litigat, derivats del retard dels pagaments durant els anys que dure el judici.

Les entitats convocants titllen de “kafkià i ridícul el teatre que està muntant l'Administració en recórrer contra la valoració del jurat d'expropiació, amb amplia presència de l'Administració, i oferir als expropiats que els defensi l'advocacia de l'Estat si decideixen no personar-se, que naturalment pagarà amb diners de l'Estat per enfrontar-se a la mateixa Administració”.