Ruth Merino dona la benvinguda als nous funcionaris del cos superior tècnic d’administració general de la Generalitat
La consellera d’Hisenda destaca que el procés de selecció aplicat suposa un avanç en la modernització de la nostra administració pública
S’entreguen els títols de personal funcionari de carrera als 110 aspirants que han superat les proves, en les quals per primera vegada s’ha introduït l’avaluació de competències generals
La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha donat la benvinguda als nous funcionaris de carrera de la Generalitat que han superat el procés selectiu, el primer en el qual s’ha fet un curs selectiu de formació i s’han avaluat competències generals.
Ruth Merino ha incidit en el fet que este sistema d’accés a la funció pública valenciana reflectix compromís amb la millora contínua i l’excel·lència i marca “un nou paradigma en la gestió dels recursos humans de l’Administració pública valenciana”.
La responsable del sector públic ha fet estes declaracions durant la inauguració de l’acte d’entrega dels títols dels aspirants que han superat el procés selectiu del cos superior tècnic d’administració general de la Generalitat. La consellera ha estat acompanyada per la secretària autonòmica d’Administració Pública, Emilia Selva; el director general de Funció Pública, Javier Lorente; el president del Tribunal de Selecció, Javier Cuenca; la cap de servici de Selecció, Mónica Castillo, i la cap de secció de Provisió, Amparo Piquer.
Ruth Merino ha reivindicat durant la seua intervenció que dotar l’Administració de bons servidors públics “equival a les bones polítiques i bona prestació dels servicis públics”, i ha indicat que una correcta gestió del talent “aporta valor al públic i determina la qualitat del servici públic que es presta als ciutadans”.
Així mateix, Merino ha assenyalat que l’Administració “són les persones, els servidors públics i la nostra intenció és donar-li continuïtat a esta mena de processos de selecció i fer passos avant en l’exquisida gestió de les persones que conformen l’Administració, per a aconseguir una administració pública valenciana professionalitzada”.
Modernització de l’Administració pública
Es tracta dels primers empleats públics que s’incorporen a l’Administració autonòmica després de superar la nova modalitat selectiva, que introduïx novetats respecte a les proves del sistema tradicional.
La implementació d’estes avaluacions suposa una innovació en la modernització de l’Administració pública i reflectix el compromís del Consell amb la millora contínua i l’excel·lència. Ruth Merino ha destacat que amb estes proves selectives “s’ha donat un caràcter més pràctic al procés, amb la celebració d’un curs selectiu de formació i per primera vegada en la història de la Generalitat i d’Espanya s’ha introduït l’avaluació de competències generals”.
En concret, en este projecte s’ha celebrat un curs selectiu de formació de quatre mesos després de l’aprovació del primer examen. Durant este període, els aspirants van ser nomenats funcionaris en pràctiques i van percebre les corresponents retribucions.
A més, s’ha introduït l’avaluació de competències que inclouen habilitats, capacitats o destreses com són l’anàlisi i la resolució de problemes, la presa de decisions, la comunicació efectiva, el treball en equip o el caràcter emprenedor dins de l’organització, són essencials per a garantir la qualitat i l’eficiència dels nostres futurs empleats públics.
Un total de 110 nous funcionaris
En esta primera convocatòria de l’Oferta d’Ocupació Pública de 2022 corresponent al cos superior tècnic d’administració general de la Generalitat han aprovat este nou procés selectiu un total de 110 persones, de les 129 places oferides (80 per torn lliure a les quals cal sumar les 49 places que van quedar desertes en el torn de promoció interna) i de les quals 18 places han quedat desertes.
Es van presentar 4.490 sol·licituds per a participar en este procés selectiu i 142 van ser els aspirants que després de superar el primer exercici van realitzar el curs selectiu i el segon exercici. Una vegada conclòs el procés selectiu, són 110 les persones que han sigut nomenades este divendres i que pròximament prendran possessió com a nous funcionaris A1.
Este procés selectiu consta de dos exercicis de caràcter obligatori i eliminatori, i entre cada un es va realitzar el curs selectiu. El primer exercici consta de dos parts de caràcter obligatori i eliminatori. En la primera es fa un qüestionari de 160 preguntes i en la segona un examen de 40 preguntes teoricopràctiques.
De les persones aspirants que superen el primer exercici i d’acord amb la puntuació obtinguda, accedixen a la realització del curs selectiu un nombre equivalent a les places que s’han de cobrir, incrementat amb el nombre de places de promoció interna que queden desertes, més un 10 %. Els aspirants admesos en el curs selectiu seran nomenats per l’òrgan convocant, funcionaris en pràctiques durant el temps que estiguen en el curs.
El curs selectiu, que té una duració aproximada de quatre mesos, combina activitat formativa tutoritzada de caràcter pràctic amb l’estada en entorns laborals on adquirir coneixements pràctics sobre la gestió dels diferents procediments administratius propis de les funcions del lloc, entre els quals estaran necessàriament, la gestió de personal, la contractació administrativa, la gestió econòmic-pressupostària, les subvencions, la responsabilitat patrimonial o els procediments de caràcter sancionador.
Quant al segon exercici, consta de dos parts també de caràcter obligatori i eliminatori. La primera té caràcter obligatori i no eliminatori, i consistix en la realització d’una sèrie de proves per a l’avaluació de competències generals com a pensament crític, gestió de la informació, treball en equip, etc. La seua avaluació es fa a través d’un exercici en grup i la prova de la safata electrònica (consistix en una simulació de treball real i reproduïx una safata de correu electrònic amb informació relativa a aspectes del treball i acompliment). La segona part consistix a resoldre, per mitjà d’un ordinador, dos o tres supòsits pràctics.
Reducció de la interinitat
La consellera d’Administració Pública també ha avançat durant l’acte de benvinguda als nous funcionaris A1 que al llarg d’esta legislatura “desplegarem un ventall d’iniciativa que milloren l’Administració perquè no hi ha funció pública de qualitat sense empleats públics estables i per això estem treballant ja en la reducció de la taxa de temporalitat”.
En este sentit, Ruth Merino ha indicat que des de la Direcció General de Funció Pública es treballa en un pla estratègic de recursos humans “que permetrà identificar les necessitats del personal de la Generalitat i servirà de guia per a anticipar la previsió de personal i els nous perfils que s’han d’incloure en les noves ofertes d’ocupació pública”.
Finalment, la consellera ha agraït als nous funcionaris de carrera “la seua valentia de ser els primers a enfrontar-se a un procés nou i desconegut, amb la incertesa que genera, però dotat de garanties, i estic convençuda que el valor i la transcendència de la vocació de servici públic en la societat és la que activa el nivell de responsabilitat que comporta a accedir a l’Administració”.