RIBA-ROJA DE TÚRIA | AGRICULTURA

Riba-roja acull la 2a edició de la jornada universitària ‘L'anguila en la mar, l'angula al Túria’

ELPERIODIC.COM - 21/09/2021

El dijous 23 de setembre se celebra aquesta trobada que pretén ressaltar la importància de la connexió del riu Túria amb la mar en relació amb el cicle de vida de l'anguila, una espècie emblemàtica del nostre territori

Inauguraran la jornada a les 10.30 hores l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga; Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Miguel Polo, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; i Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València.

A continuació, el catedràtic de Química Analítica Ángel Morales, que ha coordinat la jornada, compartirà amb els presents els avanços de la Plataforma L'Anguilla a la mar-l'Angula al Túria, una iniciativa que des de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria proposen per a salvaguardar i posar en valor la fauna fluvial del riu valencià, especialment l'anguila. Per part seua, Javier Armengol (Departament de Microbiologia i Ecologia, UV) impartirà la conferencia Importància del cabal ecològic per a la conservació dels peixos fluvials. El cas del va riure Túria i l'anguila europea. La jornada finalitzarà amb una solta d'anguiles al Parc Natural del Túria.

En el context actual, en el qual canvi climàtic és el major problema ambiental a nivell global, la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i l'Ajuntament de Riba-roja de Túria han organitzat aquesta jornada per a ressaltar la importància de les accions locals per a combatre el canvi climàtic. El coordinador de la jornada, Ángel Morales, ha explicat que es pretén cridar l'atenció sobre els valors naturals pròxims com, per exemple, el barranc de Mandor o la desembocadura del Túria que acaben de ser inclosos en el recent Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural del Túria com a Àrees d'Amortiment de l'impacte ambiental. “La renaturalització del barranc i del llit nou són una gran oportunitat per a assegurar la supervivència d'espècies tan emblemàtica del nostre territori com l'anguila i detindre la pèrdua de biodiversitat”, ha assegurat el catedràtic Ángel Morales.

DÍPTICO:

https://www.uv.es/unitatsuport/documentos/Dipticos/Jornadas/Diptico_Jornada_Anguila_Ribarroja_II_2021.pdf