Demanen solució al col·lapse del trànsit en el macroàrea industrial de Riba-Roja
L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga s'ha reunit amb la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET), encapçalada pel seu president, Carlos Prades, a fi de traçar un full de ruta decisiu i elevar, de manera immediata, a les diferents administracions, provincial, autonòmica i estatal, la necessitat urgent de posar solució a l'actual situació de col·lapse de trànsit que es viu diàriament en la zona industrial de Riba-roja de Túria.
Diàriament milers de camions transiten pels diferents sectors industrials i accedeixen a les vies de comunicació, A3 i A7 en direcció al Port de València i a les principals ciutats espanyoles, provocant importants embossos, especialment en les franges horàries que coincideixen amb l'inici o el final de la jornada laboral i en les proximitats als ponts o festius.
Esta zona industrial, eminentment logística, formada pel conegut com a Eix A3 –Riba-roja, Cheste i Loriguilla- compta amb prop de 5 milions de metres quadrats per desenvolupar, dos d'ells de manera imminent dins del terme municipal de Loriguilla, la qual cosa obliga a intervencions urgents per a la millora d'accessos que eviten el col·lapse de l'A3 i eixida al bypass i garantisquen la connectivitat dels més de 20.000 vehicles que cada dia passen per este punt.
Per això, totes dues entitats han acordat elevar la tensió de les exigències i en les pròximes setmanes realitzaran trobades amb els responsables polítics amb competències en matèria de carreteres i infraestructures.
Possibles actuacions per a millorar els accessos
Durant la trobada, Raga va anunciar la imminent licitació de les obres del Pont de Baló, una vegada el projecte siga validat per Foment, la qual cosa ‘alleujaria una part important del trànsit d'eixe sector i del Residencial La Reva’. Així, els va informar del projecte de construcció d'una nova rotonda entre el pont sobre la C3 i la rotonda central, redactat per part de l'àrea de Carreteres de la Diputació de València, que millorarà l'accés dels 1.300 veïns i veïnes de La Reva com la comunicació entre sectors sense necessitat d'accedir a la rotonda principal d'eixida de l'àrea industrial.
‘Anirem de bracet de l'empresariat en esta lluita per a aconseguir uns accessos adequats concordes al desenvolupament industrial de l'àrea que comprén Riba-roja, Cheste i Loriguilla. Només podrem ser competitius si aconseguim esta històrica reivindicació i la futura connexió ferroviària’, assegura l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga i matisa ‘des de la nova Mancomunitat Industrial A3 exigirem solucions ràpides i efectives, que no es dilaten més en el temps’.
Per part seua, el president de la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística, Carlos Prades, ha insistit en la necessitat d'impulsar les iniciatives necessàries per a descongestionar, d'una vegada per sempre, l'àrea industrial de Riba-roja. “El transport valencià no aguanta més esta situació. Necessitem que es desenvolupen iniciatives a curt termini que permeten augmentar la fluïdesa i, per descomptat, solucionar el caos. Si s'amplia l'àrea en estes circumstàncies, el caos augmentarà”, afirma Prades.
Intermodalitat
De manera complementària al transport per carretera, l'alcalde ha posat sobre la taula la necessitat d'impulsar la modernització de la línia de Rodalia C3 i impulsar una plataforma intermodal de mercaderies que connecte l'àrea logística amb la Font de Sant Lluís, porta d'entrada del Corredor Mediterrani. Esta actuació comportaria el desdoblament de la línia de Rodalia, per a facilitar el transport de mercaderies des de Cheste al Port de València, passant per Loriguilla i Riba-roja de Túria.
Esta és una de les propostes que recull l'estudi tècnic- Càtedra Divalterra- redactat per la Universitat Politècnica i que, a través de la Mancomunitat Industrial A3 s'elevarà de nou als nous responsables del Ministeri de Foment.
Un altre dels aspectes clau que recull la proposta tècnica és la construcció d'una radial, que discórrega paral·lela a la línia ferroviària i que vorege els diferents sectors industrials. Esta nova via veuria la seua viabilitat si enllaçara amb l'A7 per Manises a través de la CV-370. D'esta manera, les empreses del PLV tindrien un accés al bypass, directe i alternatiu a l'actual.
Àrees de descans per a transport de mercaderies, segures i amb serveis
Una altra de les reivindicacions de la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport és la creació d'àrees de serveis per a transportistes, que garantisquen la seua seguretat i atenguen les seues necessitats en ruta, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals dels treballadors del sector. Estes àrees estarien dotades de servei de vigilància, il·luminació, tancament perimetral i altres serveis com a lavabos i dutxes, amb la finalitat d'evitar que, tal com explica el president, “els transportistes vaguen per la zona industrial durant el seu temps de descans i aparquen repartits pels vials” amb el risc que pot suposar per a la seua seguretat.
A la fi de 2022, l'Ajuntament de Riba-roja i FVET van anar de bracet plantejant una esmena a la Llei d'Acompanyament als pressupostos de la Generalitat de 2023, per a sol·licitar que s'habilitaren zones d'aparcaments de camions en àrees industrials eminentment logístiques. Finalment va ser acceptada i es va aconseguir que es legalitzaren les campes a través de la Declaració d'Interés Comunitari, DES.
La generació de noves àrees per a aparcaments de camions en sòls industrials és ‘necessària’ per a evitar que estos vehicles inunden els carrers, dificultant el trànsit i l'activitat diària en detriment de la qualitat dels serveis logístics.