REQUENA | AGRICULTURA

La sequera i la pedra afona la collita de raïm d'Utiel-Requena fins al 60%

ELPERIODIC.COM - 27/09/2023

Des de La Unió de Llauradors lamenten que “els preus del raïm, malgrat el minvament productiu, són ruïnosos”

La Unió Llauradora ha certificat que l'adversa meteorologia, sobretot la sequera i en menor mesura les pedregades, ha provocat un descens de collita molt important en totes les zones productores de la Comunitat Valenciana que podria ser de fins al 60% a la comarca d'Utiel-Requena.

A Utiel-Requena, amb la generalització de la verema, s'observen uns rendiments del raïm molt deficients. En una altra zona productora com és la Hoya de Buñol el descens podria ser del 30% i en la del Vinalopó d'Alacant entre el 30 o 40%. En aquesta última comarca els viticultors estan patint a més els atacs del mosquit verd en les pàmpanes (fulles de la vinya) i caldrà vore com afecta als quilos que queden per collir i als graus del vi. També entre el 30 i 40% menys de collita es preveu a la Vall d'Albaida-La Costera. A la província de Castelló, al contrari que en la resta de zones, s'espera una collita normal, similar a la del passat any.

Els preus del raïm continuen ruïnosos a pesar de que el minvament de producció és generalitzat en tota Espanya. La major part del raïm de vinificació que els llauradors estan descarregant en els cellers de la Comunitat Valenciana s'entrega amb preus bastant per davall dels costos de producció.

En la zona d'Utiel-Requena les cotitzacions són inferiors a les percebudes fa més de 30 anys, entre els 0,18 a 0,22 euros/kg per a raïm negre i de 0,22 a 0,27 euros/kg per a les varietats blanques. Només ha tingut un preu superior a aquests el raïm destinat a l'elaboració de cava.

Luis Javier Navarro, sotssecretari general de LA UNIÓ, indica que “la verema d'enguany es veu afectada per una sequera brutal, amb increments en els costos de producció que ronden el 30% respecte a la passada campanya i unes cotitzacions a més molt baixes. Si aquesta tardor no plou prou augure un panorama preocupant i el consegüent abandó d'explotacions per part d'uns viticultors que no comptem amb relleu generacional”.

LA UNIÓ considera que l'abús de la posició de domini dels grans grups cellerers està acabant amb la viabilitat econòmica de les explotacions davant el desistiment de funcions de l'administració que ha de vetlar pels interessos de centenars de milers de viticultors.

Malgrat aquesta situació, el sector vitivinícola valencià no ha tingut ajudes ni per la sequera ni pel conflicte bèl·lic a Ucraïna com sí han tingut altres produccions. L'organització considera que la superfície de vinya compleix un paper fonamental en la Comunitat Valenciana, ja que a més de representar uns ingressos econòmics per a les nostres zones d'interior, contribueix a mantindre la població i porta ja diverses convocatòries d'ajudes sense que els seus productors puguen accedir a aquestes.

En aquest sentit, reclama al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que habilite ajudes per a un dels sectors més afectats per la sequera i la guerra a Ucraïna com és el raïm de vinificació. Luis Javier Navarro assenyala que és de justícia rebre ajudes perquè “la situació ha provocat una pèrdua de competitivitat de les nostres explotacions i, per tant, de la renda de les persones viticultores”.

Navarro també destaca que el propi conseller d'Agricultura va anunciar fa poc en una visita a explotacions danyades per la pedra a Utiel-Requena que s'oferirien facilitats als llauradors per a l'adquisició de fungicides per a tractar les vinyes, però no sabem res sobre aquest tema.

MÉS FOTOS