CULTURA I ESPECTACLES

El renàixer dels concerts: Recuperen un 13,7 % de la seua activitat des de la pandèmia

JAIME RUIX - 20/04/2022

Es confirma la tendència a l'alça de la facturació en els concerts després de la fi de les restriccions d'aforament

La indústria de la música va facturar 157,6 milions d'euros, un 13,7 % més que en el 2020

Dani Martín, José Luis Perales i Aitana van ser els artistes més vistos en el 2021

Per als amants de la música en viu, 2022 és l'any en què podran recuperar una total normalitat en l'assistència a tot tipus de concerts. Les mesures sanitàries decauen, i amb elles, hi ha un 'efecte rebot' en l'afluència a les actuacions dels principals artistes. IFEMA Madrid ha sigut el lloc en què ahir dimarts 19 d'abril l'Associació de Promotors Musicals (APM) va presentar l''Anuari de la Música en Viu', que confirma aquesta tendència.

Després de dos anys de pandèmia "molt llargs i obscurs" per al sector, segons el president de l'APM Albert Salmerón, la indústria de la música va facturar 157.637.431 euros en venda d'entrades en 2021. Aquesta xifra suposa un increment del 13,7 % respecte al 2020, quan es van facturar 138,5 milions d'euros.

Si bé encara lluny dels més de 300 milions obtinguts en 2018 i 2019, les xifres del 2021 confirmen una clara recuperació. El punt d'inflexió es va veure a partir d'agost gràcies a la fi de les limitacions d'aforament i va quedar reflectit en les xifres de l'últim trimestre pròximes als 30 milions d'euros, com en els anys anteriors a la pandèmia.

La indústria musical ha aconseguit suportar així el període de la pandèmia, inclús amb moltes dificultats. Els artistes i professionals del gremi musical han optat per anar cap avant, malgrat els impediments i incerteses que han tingut per poder realitzar música en directe, com així han agraït des de l'APM.

Rànquings i afluència

Per comunitats autònomes, Catalunya lidera una vegada més la facturació en 2021 amb 36,7 milions d'euros, sent la qual experimenta un creixement respecte al 2020. En canvi, Andalusia, en el segon lloc amb 26,1 milions; i Madrid, en el tercer amb 21,8, encapçalen les autonomies que van ingressar menys l'any passat. La Comunitat Valenciana també és una de les més perjudicades: baixa dels dos dígits als 6,74 milions d'euros.

L''Anuari de la Música en Viu' dóna a conéixer quins han sigut els artistes i festivals que han tingut major afluència i seguiment l'any 2021. Quant al 'Top 10 gires nacionals i internacionals', Dani Martín encapçala el rànquing amb 127.766 assistents en 11 concerts; seguit de José Luis Perales, amb 111.933 en 37 concerts; i d'Aitana, amb 105.268 assistents en els seus 31 concerts. Completen la llista Camilo, Robe, Antonio Orozco, Nathy Peluso, Rozalén, Raphael i Pablo López.

D'altra banda, en el 'Rànquing de Festivals de Cicle', el Marbella Starlite és el més concorregut amb 99.737 persones que ho trien per a veure la música en directe. Marenostrum Fuengirola i el Festival Jardins Pedralbes ocupen el segon i el tercer lloc respectivament.

La lluita contra la revenda

La revenda d'entrades és una de les xacres a què s'enfronta la música en viu i en directe durant els últims anys. Segons Carolina Rodríguez, vocal d'APM, la pedagogia és el camí: "Tenim clar que és educant als nostres públics", afirma, per a fer arribar a l'assistent que pagar l'entrada és vital per a la pervivència de la indústria i de tots els seus integrants.

A pesar de la parada per la pandèmia i de la nova generació musical que aposta cada vegada més per la digitalització i la modernització, els concerts continuen estant entre els productes d'oci més triats. La música en directe sobreviu a la pandèmia i manté una tendència a l'alça.

 

MÉS FOTOS