POLÍTICA

Registrada en les Corts Valencianes la iniciativa legislativa popular de gratuïtat dels productes per al període, un projecte legislatiu pioner a escala mundial

ELPERIODIC.COM - 23/02/2021

Aquest migdia s’ha registrat davant la Mesa de les Corts la iniciativa legislativa popular Per la Gratuïtat dels productes del Període que proposa legislar en un aspecte que afecta la sanitat, l’economia i el benestar ambiental.

La comissió promotora que està formada per Núria Arnau, Elo Chamarro, Maria Pérez i Josep Barberà, membres de la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha dipositat el projecte de llei perquè els lletrats de les Corts i la Junta Electoral verifiquen la validesa de la norma proposada, segons demana la llei 10/20017 que regula la iniciativa legislativa popular.

A l’eixida del registre, Maria Pérez, representant legal de la Comissió Promotora davant les Corts i secretària general d’ERPV, ha manifestat la satisfacció de la Comissió després de mesos de treball en la preparació d’una proposta legislativa ecofeminista que ha qualificat de «necessària i urgent no només per acabar amb una desigualtat històrica que pateixen les dones, sinó perquè duu aparellades mesures de lluita contra el Canvi Climàtic, aspecte que converteix aquesta llei en una iniciativa pionera a escala mundial».

La ILP registrada a les Corts reconeix el dret d’adquirir gratuïtament els productes sostenibles per al període per a totes les dones, xiquetes i persones trans que ho necessiten i que hi haja disponibilitat d’aquests productes en totes les instal·lacions de titularitat pública, siguen aquestes municipals, nacionals o estatals. Per a Maria Pérez d’aquesta manera «s’eliminarà el problema de discriminació econòmica que pateixen totes les dones, pel fet de ser-ho, i s’evitarà el vessament de tones de deixalles de difícil tractament i reciclatge amb el problema ambiental que suposa».

La ILP registrada a les Corts, que els republicans han batejat com Tres voltes rebel, reconeix el dret d’adquirir gratuïtament els productes sostenibles per al període per a totes les dones, xiquetes i persones trans que ho necessiten i que hi haja disponibilitat d’aquests productes en totes les instal·lacions de titularitat pública, siguen aquestes municipals, nacionals o estatals. Per a Maria Pérez d’aquesta manera «s’eliminarà el problema de discriminació econòmica que pateixen totes les dones, pel fet de ser-ho, i s’evitarà el vessament de tones de deixalles de difícil tractament i reciclatge amb el problema ambiental que suposa».

Una vegada registrada, la ILP ha de ser verificada pels lletrats de les Corts abans que puga ser admesa. Posteriorment es remetrà a la Junta Electoral, garant del procés de recollida de signatures, que donarà el vistiplau per a l’inici del procés. Al País Valencià, i d’acord amb la mateixa llei 10/2017, s’han de recollir un mínim de 10.000 signatures vàlides en un període de huit mesos.