POLÍTICA

La reforma de l'Estatut d'Autonomia entra en vigor huit anys després de la seua aprovació

ELPERIODIC.COM - 13/03/2019

La nova llei garanteix que la Comunitat rebrà un volum d'inversions concorde al seu pes poblacional

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i el Boletín Oficial del Estado (BOE) han publicat hui la Llei orgànica 3/2019, de 12 de març, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La nova llei, que entra en vigor amb efecte immediat, amplia les competències de la Comunitat per a participar en les decisions sobre la inversió de l'Estat en el territori valencià. És a dir, la modificació de l'Estatut d'Autonomia garanteix que la Comunitat reba un volum d'inversions concorde per a satisfer les necessitats d'una població que ja aconsegueix els cinc milions d'habitants. En aquest sentit, el text explica que la reforma del reglament reivindica “el que el Tribunal Constitucional ha dit que és legítim per a altres comunitats autònomes”, entre les quals destaca la valenciana, que arrossega un “important” dèficit d'inversions a causa de l'increment poblacional.

La reforma de la llei ha sigut aprovada segons el que es preveu en els articles 147.3 de la Constitució i 81 de l'Estatut d'Autonomia, i inclou un únic apartat en l'article 52 d'últim, que al seu torn s'emmarca dins del Títol IV destinat a les competències. El nou article resa així: “La Generalitat participarà en les decisions sobre la inversió de l'Estat a la Comunitat Valenciana, la qual, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent, per a donar compliment al que es disposa en l'article 138 de la Constitució, al pes de la població de la Comunitat Valenciana sobre el conjunt de l'Estat per un període de set anys. Amb aquesta finalitat, es constituirà una comissió integrada per l'administració estatal, autonòmica i local.

A través d'aquest text, que amplia les competències en matèria d'inversió, la Comunitat posa fi a una llarga etapa de tramitació que va començar al març 2011, quan Les Corts van aprovar per primera vegada la reforma de l'Estatut d'Autonomia i van enviar la proposta al Congrés dels Diputats. Des de llavors s'havia mantingut pendent la seua ratificació en el Congrés, que finalment es va produir el desembre passat amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció de l'abstenció de Ciutadans. Després de passar pel Senat, el 28 de febrer d'enguany Les Corts van revalidar amb el vot de tots els partits (menys Ciutadans) la reforma que ja havien aprovat en 2011, després de superar la majoria de dos terços necessària per a ser acceptada, amb 83 vots a favor dels 99 escons existents.

Amb l'entrada en vigor del nou apartat, la Comunitat Valenciana s'iguala a Catalunya i Andalusia, les úniques altres dues autonomies que compten amb una clàusula de salvaguarda per la qual la inversió de l'Estat és equivalent al seu pes poblacional. “El poble valencià aspira legítimament a rebre de l'Estat el mateix tracte que el poble català o l'andalús”, indica el document. Per a això es posarà en marxa una comissió integrada per l'administració estatal i autonòmica, amb l'objectiu de repartir en la Comunitat una inversió concorde a la població valenciana.

MÉS FOTOS