Reforcen a l'estiu les Oficines d'Atenció a les Víctimes del Delicte i les de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Viogen
ELPERIODIC.COM - 14/08/2024Este pla assegura que l’assistència a les víctimes del delicte siga directa i immediata, i d’esta manera es garantix l’atenció els 365 dies de l’any
La Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) i les Oficines de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de València (OD) disposen per al present període estival de 2024 d’un pla de reforç que assegura que l’assistència a les víctimes del delicte siga directa i immediata, i d’esta manera es garantix l’atenció els 365 dies de l’any.
Este pla de reforç respon a l’acumulació de tasques i càrrega de treball que es produïx, generalment, en els períodes vacacionals del personal adscrit a les OAVD i OD. Per a això, la Conselleria de Justícia i Interior incorporarà tres lletrats, des d’agost a desembre, a València. Dos dels llocs seran amb mobilitat provincial, per a prestar servici a tota la província i, a Orihuela, per a cobrir els llocs vacants.
Pròximament es durà a terme l’adjudicació de dos llocs de lletrat amb mobilitat provincial més, un a Alacant i un altre a Castelló, la qual cosa permetrà el reforç de les OAVD de la província que així ho requerisquen.
L’objectiu de la Conselleria de Justícia i Interior és dotar de més efectivitat el funcionament de les oficines, amb la fi última de reforçar els drets reconeguts a les víctimes i proporcionar-lo més protecció.
En esta línia, el període de vigència del pla de reforç serà de quatre mesos, comptats des de la data d’incorporació del personal als seus llocs de treball.
Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte
La Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte es configura com un servici de caràcter públic, gratuït i multidisciplinari.
La finalitat de les oficines és prestar informació, assistència i/o atenció coordinada a víctimes de delictes, testimonis i persones en situació de risc a conseqüència del seu contacte circumstancial amb el delicte.
Les oficines presten una assistència integral i especialitzada que comprén atenció jurídica, psicològica i social durant tot el procediment i fins i tot amb posterioritat a la seua terminació. També promouen mesures de justícia restaurativa, els recursos tendents a garantir la seguretat de les víctimes i actuen, a més, com a punt de coordinació de les ordes de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana.
Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de València
Per la seua part, les Oficines de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de València són un projecte que du a terme el Ministeri de l’Interior en col·laboració amb la Generalitat per a abordar de manera interdisciplinària l’assistència a les víctimes de violència de gènere i facilitar el tràmit de denúncia dels fets delictius.
L’atenció multidisciplinària la duen a terme agents del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana, personal de la Xarxa de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte, i de l’Institut de Medicina Legal.
En l’oficina es facilita suport psicològic i els recursos socials i assistencials des del primer moment de presentació de la denúncia, i s’oferixen espais segurs per a les víctimes que garantixen els seus drets.