La recuperació turística s'estanca en la Comunitat amb un 60% d'ocupació en temporada baixa
Benidorm continua sent el destí que més pateix per a recuperar els nivells de 2019 deixant-se 6 punts en aquesta quinzena.
No està sent fàcil la recuperació turística i la guerra d'Ucraïna, la inflació, la crisi energètica i els problemes al Regne Unit estan afectant la recuperació dels mercats als nivells prepandèmia, sobretot en la temporada més baixa que es desenvolupa durant els mesos de desembre i gener.
Ni tan sols el macropont de la Constitució i la Immaculada ha servit per a esmorteir aquestes dades, i l'ocupació hotelera s'ha diluït durant la quinzena, a penes superant el 61% en el destí que millor valor llança que és València.
Benidorm es deixa més de 6 punts d'ocupació sobre la dada de 2019, a causa de dos factors: els britànics no recuperen l'empenta habitual i el mercat espanyol està punxant també en aquestes setmanes més complicades de la temporada baixa.
Totes les previsions del sector s'estan complint sobre les dificultats que s'esperaven per a l'hivern, a l'espera de confirmar les últimes previsions d'ocupació hotelera per a Nadal i Nit de cap d'any, esperant que l'última hora funcione com en anys anteriors.
Benidorm
El destí Benidorm anota durant els primers 15 dies del mes de desembre una ocupació mitjana del 60,7%. Es deixen en el camí 11,1 punts respecte a l'última quinzena i no aconsegueixen els valors registrats en el mateix període de 2019, quan es va registrar una ocupació del 67,1%.(consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
El mercat espanyol torna a liderar la taula amb un 58,1%. No obstant això, el mercat internacional continua sent més voluminós representant un 41,9% enfront del nacional. Del total de turistes allotjats en hotels durant la quinzena, un 31,4% són d'origen britànic, seguits a una llarga distància pels belgues (3,8%), neerlandesos (2,7%) i irlandesos (1%). La resta de mercats emissors no superen l'1% de representativitat en cap cas.
Costa Blanca
La zona de la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) registra un 56,9% d'ocupació en la primera quinzena de desembre. Això es tradueix en un lleuger descens de 1,6 punts percentuals respecte a la quinzena anterior. Encara així, se superen àmpliament els valors registrats en el mateix període de 2019 (44,7%). (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
S'observa que el turisme domèstic s'ha incrementat notablement respecte a l'última quinzena, amb un 64,9% de representació. El mercat internacional continua sent molt representatiu (35,1%), i es distribueix de la següent forma: britànics (7,3%), belgues (5,4%), francesos (3,8%), neerlandesos (3,3%), noruecs (2,7%), alemanys (1,8%) i, finalment, italians (1,7%). La resta de mercats emissors no superen l'1% de representativitat en cap cas.
València
Del 01 al 15 de desembre, la província de València anota una ocupació del 61,5%, amb el que pràcticament s'igualen les dades respecte a la quinzena anterior. Al mateix temps, aquests valors també són molt similars als observats durant el mateix període de 2019, en el que es va anotar un 61,3%. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
Segons les dades recopilades en la nostra enquesta, a la província de València s'ha vist reduïda la incidència del mercat nacional respecte a la quinzena passada amb un 50,4% de la quota total, la qual cosa ho converteix en el mercat predominant de la província. Pel que fa al mercat internacional, València ha sigut el destí amb major varietat de nacionalitats, sent el principal l'italià amb un 6,6%, seguit de prop pel francés (6,2%), neerlandés (5,1%), britànic (4,4%), americà (4,4%), alemany (3,9%) i belga (2,4%). Entre l'1% i 2% es troben el suís (1,4%), irlandés (1,4%), israelià (1,3%) i portugués (1,1%). La resta de mercats analitzats no superen l'1% d'importància relativa en cap cas.
Castelló
La província de Castelló acaba la segona quinzena de novembre amb una ocupació mitjana del 54,4%. Això implica un descens en l'ocupació de 5,1 punts percentuals respecte a les últimes dades registrades, tornant així a la tònica habitual de la temporada baixa de la província. (consulte l'evolució setmanal de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).
El predomini del turista d'origen nacional s'ha vist minvat i anota una representació del 69,9% en aquesta ocasió. El 30,1% restant pertany al turisme internacional, encapçalat pel mercat francés amb un 6,9%, seguit per l'italià amb un 4,7% i l'alemany amb un 4,1%. Finalment, amb una incidència entre el 2% i 1%, ens trobem amb els mercats belga (2%), britànic (1,8%), romanés (1,8%), algerià (1,4%), portugués (1,2%) i marroquí (1,1%). La resta de mercats emissors no superen en cap cas l'1% de representativitat a la província de Castelló.