Rècord en el preu de la llum a la primera quinzena de desembre: la factura mensual seria de 134 euros
FACUA denuncia que des de començament d'any, el rebut de l'usuari mitjà ha augmentat un 15% respecte al 2018
El preu de l'electricitat ha tornat a batre tots els rècords a la primera quinzena de desembre. Segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció sobre l'evolució del semiregulat PVPC, si les mateixes tarifes es mantenen la resta del mes, l'última factura de l'any arribaria als 134,45 euros per a l'usuari mitjà, un 94,1% per sobre de els 69,28 euros de desembre del 2020.
En roda de premsa, el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, ha denunciat que "el president del Govern ha cedit a les pressions de l'oligopoli energètic i no ha volgut fer servir els ressorts legals de què disposa per protegir les famílies del tarifes més gran" de la història".
El rebut de l'usuari mitjà des de començament d'any ha augmentat un 15,1% respecte al 2018, l'any que Sánchez i la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica Teresa Ribera asseguren que igualaran una vegada descomptat l'IPC, malgrat que no han aplicat noves mesures des del setembre. Així, davant dels 77,18 euros de fa tres anys, la factura mitjana mensual ja arriba als 90,87 euros i serà encara més elevada quan hagi finalitzat el 2021, adverteix FACUA.
El secretari general de FACUA ha advertit que "la factura elèctrica del desembre hauria de ser negativa perquè el president del Sánchez i Ribera complissin la seva promesa que aquest any els consumidors pagaran el mateix que el 2018 una vegada descomptat l'IPC. Així, perquè s'assolís aquest objectiu, un usuari mitjà hauria de rebre una factura en què la seva companyia li tornés 12 euros quan finalitzi aquest mes”.
FACUA critica que el Govern no hagi emprès noves mesures d'aplicació immediata per reduir les tarifes elèctriques una vegada que s'han mostrat clarament insuficients les dutes a terme al juny -baixada de l'IVA- i al setembre -baixada dels càrrecs regulats i l'impost especial sobre l'electricitat-.
En aquest sentit, l'associació està reclamant a l'Executiu de coalició que imposi durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% a la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semiregulada PVPC de la immensa majoria de famílies, excloent-ne només les de rendes més altes . Descompte que, igual que l'actual model de bo social, aniria a càrrec de les principals energètiques que operen a Espanya de manera proporcional a les seves quotes de mercat. L?associació adverteix que la directiva europea del sector permet aplicar aquest tipus d'intervencions.
Els darrers rebuts han batut rècords
En els darrers quatre mesos, els consumidors han patit els rebuts més cars de la història de forma consecutiva. Fins a l'agost passat, quan la factura de l'usuari mitjà va pujar a 93,10 euros, el rebut més car a nivell històric havia estat el del primer trimestre del 2012: 88,66 euros mensuals (amb l'IVA al 18%). Al setembre es va situar en 102,71 euros, tornant a batre tots els rècords, cosa que va tornar a passar a l'octubre, en arribar als 120,68 euros. Al novembre va ser de 115,18 euros.
Boicot a l'oligopoli
Davant els abusos tarifaris i el xantatge en què han arribat a incórrer les elèctriques amb l'amenaça de tancament de les nuclears després de les mesures aprovades pel Govern, FACUA està cridant els consumidors al boicot contra l'oligopoli energètic. Així, l'associació proposa als consumidors sense bo social que tinguin contractada llum o gas amb Iberdrola, Endesa o Naturgy que les abandonin sol·licitant l'alta amb una altra comercialitzadora.
El boicot també va dirigit contra les filials de les empreses de l'oligopoli que ofereixen la tarifa PVPC a la llum i la regulada TUR de gas. Es tracta de les comercialitzadores de referència Curenergía (Iberdrola), Energia XXI i Energia Ceuta XXI (Endesa) i Comercialitzadora Regulada Gas & Power (Naturgy).
L'usuari mitjà
L'usuari mitjà utilitzat per FACUA en les seves anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW –la mateixa en horari punta i vall– i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l'anàlisi de diverses desenes de milers de factures de vivendes habitades. Quant als percentatges de consum als tres trams horaris del nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència el perfil d'usuari mitjà tradicional sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que consumeix el 45% de l'electricitat a l'horari vall, el 29% a l'horari punta i el 26% a l'horari pla.
De dilluns a divendres, l'horari punta s'aplica de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores, el pla de 14 a 18 hores i de 22 a 00 hores i la vall de 00 a 8 hores. Dissabtes, diumenges i festius nacionals s'aplicarà les 24 hores l'horari vall.