SOCIETAT

Els rebrots del Coronavirus canvien el rumb d'algunes comunitats

GREGORY ESTRELLA - 06/07/2020

Canvis de fase, confinaments i quarantenes són les mesures que han pres per a frenar els repunts

Després de la finalització de l'estat d'alarma les comunitats autònomes són les que han de gestionar, decidir i resoldre els contratemps que es van produint en la senda cap al control de la pandèmia. Hui dia, prop de 300.000 persones han tornat a ser confinades a Lleida i Lugo, mentre que a Aragó unes 80.000 han tornat a la fase 2. Però això no és tot, ja que a Santander i Albacete els veïns de dos edificis han sigut posats en quarantena.

Existeix mig centenar de brots sota vigilància al voltant del país, solament Astúries i La Rioja es lliuren de moment, i són els Governs els que decideixen com actuar amb assessorament del Ministeri de Sanitat. No hi ha establides unes pautes d'actuació, per exemple, no hi ha un nombre mínim de casos per a decidir un confinament ni tampoc una mesura per a voltar àrees, dependrà del que consideren necessari els experts en contenció de virus.

Aquestes variables han fet que, per exemple, en quatre comarques d'Osca s'haja optat per retrocedir de fases, però sense restringir moviments, mentre que altres dos, la Mariña De Lugo i el Serià leridià han sigut confinades perimetralment.

D'altra banda, les autoritats regionals són les que tenen que informen sobre els brots. Encara que tenen l'obligació de notificar al ministeri cadascun aquest no els fa públics. Pel que el mig centenar de brots actius són un recompte a base de les informacions que aporten les comunitats autònomes i que publiquen els mitjans locals. Així mateix, tampoc hi ha comunicació oficial de quan es consideren extingits, alguna cosa que succeeix després de passats 28 dies. La conseqüent falta d'informació unificada fa pràcticament impossible tindre un mapa rigorós dels brots a Espanya.

Per exemple, a Madrid es va informar el divendres d'un primer brot en una empresa, però no on o quin tipus de companyia era. Per part seua, a Albacete es coneix fins al número del carrer de l'edifici aïllat, on hi ha huit positius en dues famílies; però a penes hi ha detalls sobre com és la transmissió a la comarca lleidatana del Segrià.

Solament la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va justificar el confinament davant l'augment de contagis en la zona, però en cap moment va facilitar les xifres a les quals s'estava referint: “Les dades epidemiològiques ens porten a pensar que la incidència al Segrià és molt superior a la mitjana catalana. Fa setmanes que estem atents i seguim dia a dia l'evolució”, assegurava Vergés. “Això ens fa pensar que és una tendència creixent i que hem de prendre mesures”, ha afegit.

Amb tot això, els tècnics no descarten per complet un confinament general de la població, com el que va aprovar el Consell de Ministres el 14 de març.