OCUPACIÓ

Les rebaixes generaran gairebé 25.000 contractes a la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 03/01/2022

Els sectors vinculats al comerç i especialment a l'e-Commerce són els que generaran més ocupació a la campanya de rebaixes: la distribució, el retail, la logística, i el transport seran els impulsors d'aquesta ocupació

Arrenca un nou any i amb ell “l'època de rebaixes”. Els comerços cada cop avancen més aquests descomptes per donar un impuls a les seves vendes els primers dies de l'any. L'ocupació i l'economia es beneficien d'aquesta campanya i sorgeixen noves posicions i oportunitats laborals, que en els darrers dos anys s'han vist modificades pels canvis en els hàbits de consum, com a conseqüència de la pandèmia amb què convivim des del març del 2020 .

Com ha passat amb les campanyes de Nadal i el Black Friday, aquest any la campanya de rebaixes serà especial. Amb la sisena onada del virus colpejant la societat, noves restriccions i mesures s'estableixen en les diferents autonomies i això torna a plantejar diferents escenaris per a aquest període de rebaixes.

Com ha passat els últims dos anys, la força de les contractacions se centrarà en l'e-commerce i no tant a la botiga física que es pot veure afectada per restriccions d'aforaments i horaris depenent de com segueixi evolucionant la situació epidemiològica, i de la preferència dels usuaris per evitar aglomeracions i zones comercials davant de l'elevat nombre de contagis.

Així, en aquest context, Adecco, líder mundial en la gestió de recursos humans, preveu que durant els mesos de gener i febrer s'experimenti un repunt de la contractació d'un 7,5% respecte al mateix període de l'any anterior, que suposaria la signatura de més de 176.000 contractes al nostre país. Fa un any, es van signar 164.055 contractes en aquest període, que suposaven una caiguda del 7% respecte al 2020, per la qual cosa, si es compleixen les expectatives, pràcticament s'igualarien les contractacions a les de l'últim període de rebaixes prepandèmia.

En el cas valencià, l'increment esperat és més gran, d'un 8,5%, amb la signatura d'uns 24.850 contractes (és la segona regió on s'espera més feina).

Aquesta campanya suposarà una continuació de la tendència experimentada durant el període de Black Friday i Nadal, amb l'auge de l'e-Commerce. Com és habitual a les rebaixes, el comerç físic i el retail seran també protagonistes, encara que crearan ocupació a menor ritme que altres anys, depenent de les restriccions de cada zona.

El ja esmentat e-Commerce, el gran consum, l'alimentació, la distribució, la logística i el transport seran els sectors més beneficiats i els que continuaran generant ocupació en aquesta època.

Gràcies a l'e-Commerce, en aquestes dates augmentarà la necessitat de personal per a la distribució i preparació dels enviaments online, per això els perfils més buscats seran: empaquetadors, mossos, preparadors de comandes, carretillers i els coneguts com a professionals d'última milla. El comerç físic també demanarà perfils com a promotors comercials, ajudants a la botiga, caixers, i personal per a perfumeria, botiga de joguines, cosmètica, electrònica, etc. Es cercaran sobretot comercials i dependents amb experiència.

Les rebaixes de la Comunitat Valenciana

Com acabem de veure, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia on es preveu que se signin més contractes en aquest període, aproximadament 24.850, que es repartiran de la següent manera entre les seues províncies:

València espera la celebració de 18.400 contractes (+9% respecte a l'anterior campanya), sent com sempre la gran generadora d'ocupació a l'autonomia. Després, Alacant espera signar gairebé 3.560 contractes i Castelló es quedarà a prop dels 2.875, ambdues províncies amb creixements esperats del 7%.

La campanya de rebaixes a les autonomies

Quant a la distribució regional de la campanya de rebaixes, si atenem a l'increment interanual de la contractació, previsiblement totes les comunitats experimentaran millores, ja que les previsions apunten que es generarà entre un 4% i un 10% més de feina que el 2021 , quan la situació al país era molt diferent (restriccions a la mobilitat, horaris i aforaments).

En canvi, si observem la xifra absoluta de contractes previstos, un any més Catalunya se situa al capdavant, sent la comunitat autònoma que més contractacions faci, prop de les 28.100.

Darrere seu, se situaria en aquesta ocasió la Comunitat Valenciana, que recupera part del turisme tancat fa un any i té presència destacada de la logística, amb uns 24.850 llocs de treball previstos, seguida molt de prop per la Comunitat de Madrid, que malgrat ser la regió on està previst l'increment interanual més gran (10%), es quedarà tercera amb 24.570 contractes.

Superarà els 22.650 contractes la Regió de Múrcia i els 21.450 Andalusia, que tancaran el top 5. Entre les cinc aglutinaran pràcticament el 69% de l'ocupació que es generarà aquests dos mesos.

A partir d'aquest punt, les contractacions descendeixen notablement quant a nombre absolut de contractes signats. Aquí s'ubiquen Galícia, amb prop de 9.850 llocs de treball, Castella i Lleó, amb més de 8.950 contractacions previstes, i Castella-la Manxa, on es crearan gairebé 8.000 nous llocs de treball.

Entre els 7.200 i els 6.000 llocs de treball es posicionen Aragó (7.150), el País Basc (6.600) i Navarra (6.070). Darrere seu, amb un nou esglaó en el nombre de contractes s'ubicarien Cantàbria (2.500), Astúries, on s'esperen arribar a prop de les 1.860 contractacions, depenent de la situació sanitària, les Canàries (1.600) i la Rioja, amb la previsió de 1.150. nous llocs de treball.

El rànquing autonòmic el tanquen les regions d'Extremadura, amb 580 nous llocs de treball previstos, i les Balears, amb gairebé 400 contractes.

El comerç electrònic: el beneficiat més gran en les rebaixes

Cada any les rebaixes creen noves oportunitats d'ocupació al nostre país, i tradicionalment el sector més reforçat en aquest període és el del comerç, que demana la incorporació de professionals que agilitin l'alt volum de treball que es concentra en aquestes dates.

Els sectors que es veuen beneficiats per l'increment del consum durant la campanya de rebaixes, igual que va passar per Nadal i les seves predecessores, el Black Friday i el Ciber Monday, són el gran consum (perfumeria, cosmètica, botiga de joguines, electrònica, telefonia, etc.) i les àrees d'atenció al client o força de vendes on es generen més llocs de treball.

És per això que, en aquestes dates, les empreses busquen dependents, promotors, comercials, teleoperadors i hostesses. També cal la incorporació de personal per a la distribució i el retail com a reponedors, responsables d'estoc o caixers i treballadors encarregats del transport.

Entre els perfils més demandats hi ha el personal de perfumeria, cosmètica, botiga de joguines, electrònica, imatge, so i indústria tèxtil, especialment dependents, ajudants de caixa o promotors comercials. La majoria d'aquests perfils són contractats per impulsar la força de vendes i oferir serveis d'atenció al client.

Tot i això, aquest passat any -el segon tan atípic on hem viscut una pandèmia mundial sense precedents- ha provocat un canvi en els hàbits de consum dels espanyols, i se n'han generat de nous que es mantindran en el temps o que fins i tot romandran incorporats per sempre. Aquests nous costums de compra han provocat que altres sectors s'hagin vist beneficiats per complir amb l'increment de la seva demanda. Són els sectors vinculats a l'e-Commerce, la tecnologia, l'alimentació, la distribució, el retail, la logística i el transport, entre d'altres.

Aquests darrers anys s'aprecia una important evolució en aquesta àrea. Ja no només es demana personal per a les botigues físiques, sinó que, gràcies al comerç online, s'ha vist reforçada la incorporació de treballadors destinats a la preparació i la distribució de les comandes realitzades a través de l'e-Commerce: empaquetadors, mossos, preparadors de comandes, carretillers i els coneguts com a treballadors d'última milla.