ECONOMIA I NEGOCI

Quin impacte té la invasió d'Ucraïna en el mercat de l'automòbil?

ELPERIODIC.COM - 20/04/2022

La interrupció de les cadenes de subministrament, els preus dels cotxes usats i el preu dels combustibles, entre les raons per a la deterioració del mercat

En els últims anys, els mercats d'automòbils usats han experimentat dificultats, ja que la cadena de compra de cotxes s'ha vist compromesa per la crisi dels semiconductors. Encara que molts fabricants d'automòbils creien que els problemes ja havien aconseguit el seu punt culminant, semblava que 2022 seria l'any en què els lliuraments de vehicles recuperarien els nivells anteriors a la crisi.

No obstant això, aquests plans s'han esgavellat després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, alguna cosa pel que la indústria de l'automoció s'enfronta a una crisi major molt més difícil de resoldre. Mates Buzelis, expert en automoció i cap de comunicacions de l'empresa de dades automàtiques carVertical, comparteix les seues opinions sobre la situació.

Cadenes de subministrament danyades

L'expert en la indústria de l'automoció, Matas Buzelis, remarca que encara que el mercat de cotxes nous de Rússia no és el més gran del món, exerceix un paper considerable en la cadena de subministrament automobilística.

Rússia exporta components valuosos per a la indústria de l'automoció. Alemanya, per exemple, depèn del titani, el ferro i el pal·ladi de Rússia. A més, amb 108 milions de tones de mineral de ferro produïdes en 2021, Rússia és el cinquè productor mundial de mineral de ferro i proveïdor dels fabricants d'acer europeus, que ara s'enfronten a preus més alts i a possibles dificultats a l'hora d'obtenir el metall en una altra part.

La invasió de Rússia també ha afectat la indústria de l'automoció a Ucraïna. Per exemple, els fabricants d'automòbils alemanys, com a BMW i Volkswagen, usen un gran proveïdor ucraïnès d'arnesos de cables. A més, Ucraïna és el tercer productor mundial de níquel i alumini, dos recursos molt valuosos necessaris per als components de les bateries i els vehicles elèctrics.

Finalment, Ucraïna produeix quasi el 70 % del gas neó mundial necessari per a components com els microxips, que ja escassegen.

Més difícil aconseguir un bon cotxe usat

En 2021, ja era difícil i car comprar un vehicle usat, i, per com pinta la situació, serà encara més difícil en 2022. Amb un mercat d'automòbils usats en auge, els distribuïdors de cotxes usats s'enfronten a la falta de vehicles.

Una de les principals raons de la situació actual és la crisi del mercat d'automòbils de primera mà. Els fabricants estan començant a limitar la producció de vehicles per a continuar fabricant en menor quantitat, però de forma més continuada. Aquest canvi en la fabricació de vehicles nous està alentint l'entrada de vehicles en el mercat dels cotxes usats. Per tant, els propietaris de cotxes estan posposant la venda dels seus vehicles o optant per no desfer-se d'ells.

«Els interessats a comprar un automòbil de segona mà ara tenen ofertes més limitades i cares en el mercat de vehicles usats. No obstant això, el subministrament limitat d'automòbils usats no significa que els compradors hagen de renunciar als procediments que els protegeixen contra les estafes. Per contra, els compradors han d'inspeccionar l'historial de cada vehicle usat, ja que la selecció és molt limitada», afirma Matas Buzelis.

Com explica el cap de comunicacions de carVertical, és probable que els distribuïdors de cotxes usats compren el que puguen aconseguir i no presten tanta atenció a l'estat de l'automòbil. El risc de comprar un cotxe usat en mal estat pot ser molt major del que era fa un o dos anys, per exemple.

Preus de cotxes usats impredictibles

En 2021, els preus dels cotxes usats ja havien aconseguit màxims històrics. A pesar que es van estabilitzar i fins i tot van començar a caure cap a finals d'any, la invasió d'Ucraïna per part de Rússia ha donat lloc a una situació sense precedents en el mercat de vehicles usats d'Europa de l'Est.

Durant anys, els compradors d'automòbils usats d'Ucraïna van acudir en massa a Polònia, Lituània, Eslovàquia i Hongria. Si bé els automòbils més nous comptaven amb major demanda en els mercats interns d'aquests països, els ucraïnesos solien comprar molts cotxes amb més de deu anys, especialment els de motors dièsel de baix consum encara que «bruts».

D'altra banda, la reducció del flux de clients alterarà el mercat de vehicles usats als països que confinen amb Ucraïna. És probable que els preus dels automòbils més antics disminuïsquen a mesura que els distribuïdors intenten mitigar les seues pèrdues per a adaptar-se a la situació actual.

La influència dels preus dels combustibles

Els preus dels combustibles han superat el llindar dels 2 € per litre en molts països europeus, la qual cosa ha despertat l'interès per canviar els hàbits diaris.

«L'augment dels preus del combustible farà que alguns conductors usen el cotxe menys. La gent pot reduir el seu quilometratge anual optant pel transport públic o altres mitjans de transport alternatius. Un menor nombre de quilòmetres es traduiria en un menor nombre d'accidents, la qual cosa suposaria un estalvi dels costos de trepitjar l'accelerador», assegura l'expert de carVertical.

Això reduiria el nombre de vehicles en la carretera. No obstant això, que el preu del combustible siga més elevat també augmenta l'interès pels vehicles de baix consum.

Per això, els vehicles amb motors dièsel poden cobrar interès, ja que el seu consum de combustible en autopista en imbatible. No obstant això, aquesta tendència es limitarà als països sense impostos sobre vehicles amb més emissions de diòxid de carboni.

L'augment dels preus del combustible animarà a la gent a invertir en vehicles elèctrics usats. Malgrat l'augment dels preus de l'energia, el cost total de propietat dels cotxes elèctrics continua sent menor, i pot ser encara menor si s'utilitza energia solar per a carregar-los. Es calcula que la càrrega amb energia solar estalvia entre 600 i 800 € a l'any.