ECONOMIA I NEGOCI

Quasi 500 empreses de l'oci nocturn de la Comunitat han reobert les seues portes

ROSA PIQUER - 14/12/2020

Unes 1.500 persones han tornat al seu lloc de treball

Des que dimecres passat reobrira en la Comunitat Valenciana el sector de l'oci nocturn, amb les restriccions covid per a fer front a la pandèmia, prop de 500 establiments han tornat a obrir les seues portes en les tres províncies, la qual cosa suposa que 1.500 persones han tornat al seu lloc de treball.

Així ho ha informat l'Assemblea de l'Acampada de l'Oci Nocturn de la Comunitat Valenciana que ha fet "un balanç positiu" del primer cap de setmana de reobertura dels locals d'oci i espectacles.

D'aquest, es desprenen “dades positives i motivadores”. De fet, des del dimecres, dia en què el Consell va donar llum verda a la resolució que permetia al sector recuperar la seua activitat, prop de 500 empreses han obert; és a dir una de cada tres. Per províncies, el major nombre d'obertures d'ha produït a la província de Castelló, amb un 40%, seguit d'Alacant, amb un 33%, i la de València amb un 30%.

El grau de satisfacció també es reflecteix en què el 41,18% dels locals d'oci enquestats considera que l'obertura ha sigut positiva o molt positiva i el 29,4% negativa o molt negativa. Un percentatge d'optimisme moderat, en part, pels nivells de facturació, ja que la mitjana ha sigut d'un 27,5%, una mica menys del que es preveu i una quarta part del facturat en les mateixes dates de l'any anterior.

Sobre aquests números, els empresaris insisteixen que “tenim clar que la recuperació de l'activitat no ens permet eixir dels números rojos, però sí que començar a veure una mica de llum per a fer front a les despeses que hem d'afrontar i recuperar treballadors dels ERTE. Unes 1.500 persones han pogut tornar al seu treball”

Un altre de les dades importants que permet analitzar i valorar aquest primer estudi és l'actitud del públic davant les restriccions i les mesures de seguretat higienicosanitaris, un dels factors més importants per a la viabilitat dels locals. Així, el 66,7% dels clients ha tingut una actitud positiva o molt positiva i només el 14,6% ha mostrat una actitud poc receptiva als missatges de conscienciació sobre les pautes que han de seguir-se, tant a l'interior com exterior dels establiments.

Sobre aquest tema, des de l'Assemblea reiteren la necessitat de complir amb tots els protocols de seguretat, que ha sigut la tònica predominant. Per tant, “normalitat en els primers dies i sense incidències ressenyables”, subratllen.

Així mateix, remarquen que si el públic respon satisfactòriament i els locals funcionen correctament, progressivament obriran més locals, la qual cosa permetrà salvar el major nombre possible de pimes del sector més perjudicat de tota la crisi derivada de la pandèmia. Aquests primers dies, asseguren, el nombre de clients ha sigut inferior al que es preveia inicialment, però, d'altra banda, assenyalen des de l'Assemblea, “ ha servit, tal com ens han traslladat molts empresaris, per a comprovar que funcionen tots els protocols de seguretat i preparar al públic davant els nous canvis i hàbits de consum”.

Finalment, i respecte a l'activitat que s'ha desenvolupat, l'estudi assenyala que el 82% dels locals d'oci han oferit servei de dispensació de begudes, el 34,5% ha fet ús de les terrasses i un 13,4% ha dispensat aliments.