QUART DE POBLET | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Quart de Poblet serà la seu del Congrés Nacional EDUSI 2024

ALBA PÉREZ - 12/06/2024

Cristina Mora: “Hem sigut dels pocs municipis de tota Europa que ha desenvolupat el 100% dels projectes”

Quart de Poblet serà la seu del Congrés Nacional EDUSI 2024 el pròxim 27 de juny, este esdeveniment servirà de punt de trobada entre els diferents municipis a nivell nacional, per a posar en comú les bones pràctiques realitzades de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

A més, este congrés servirà per a conéixer en primícia les noves línies d'actuació i novetats de les Estratègies de Desenvolupament Territorial Integrat (EDTI), que equival a l'anterior EDUSI. Esta trobada ha sigut promogut per l'Ajuntament de Quart de Poblet, que ha sigut el municipi amb més nivell d'execució d'estos fons a nivell nacional.

En concret, Quart de Poblet ha comptat amb una inversió pròxima als 10 milions d'euros, dels quals FEDER ha aportat el 50%. Este projecte ha fet possible la transformació del municipi amb actuacions sostenibles i innovadors.

Tal com ha destacat l'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, “hem sigut dels pocs municipis de tota Europa que ha desenvolupat el 100% dels projectes”. En este sentit, el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Bartolomé *Nofuentes,ha explicat que això ha sigut degut gràcies “a l'estratègia del Pla d'Actuació Urbano i a la participació ciutadana, que és part de l'ADN del municipi”.

Amb l'objectiu de donar a conéixer a la ciutadania les accions realitzades amb els fons FEDER, durant estes setmanes s'ha habilitat una carpa en el municipi per a acostar totes estes accions als veïns a través d'un estand informatiu.

Algunes de les actuacions que ha dut a terme Quart de Poblet han sigut la remodelació del carrer Trafalgar i l'avinguda Villalba de Lugo, que aposta per la transformació de dos de les artèries comercials més importants de la localitat; el Balcó del Túria, que consta d'un aparcament gratuït i rotatori de 222 places repartides en dos plantes; i la reurbanització del Barri Riu Túria, on s'han incrementat les zones de vegetació, ampliat les voreres, substituït les antigues lluminàries per noves de tipus LED, i s'han creat espais de descans i trobada ciutadana.

També s'ha creat el Parc Porta del Túria, que ha suposat la transformació d'una zona degradada en una àrea verda, de jocs i de descans; s'ha digitalitzat el turisme a través de TurismeQdP; i s'ha rehabilitat l'antiga estació de Renfe, donant-li una segona vida com a Oficina d'Informació Turística, sala d'exposicions i espai de control de cambres de trànsit.

A més, s'ha creat el Museu Virtual de Quart de Poblet, un projecte pioner que alberga una col·lecció museogràfica en línia i, d'altra banda, s'ha creat una nova web municipal per a acostar l'administració local i els servicis públics als veïns. Respecte a la mobilitat sostenible, s'han posat en marxa algunes mesures com a sensors per a aparcament que permeten als conductors saber quines places de pàrquing hi ha disponibles o la implantació de panells solars per al control de la velocitat en els punts amb més trànsit. L'Ajuntament també ha apostat per la integració i cohesió social, creant espais com el centre d'intercanvi intergeneracional Trenquem Agrana-cap de bestiar.

D'altra banda, s'ha creat una pista de skate; programes d'ocupació per a afavorir l'ocupabilitat dels col·lectius més vulnerables; la remodelació dels carrers Agermanats i Mare Nostrum i, finalment, el reg monitorat a distància.