“Yo mataré monstruos por ti”, ara en musical
El cor Virelai de lâEscola Coral Veus Juntes de Quart de Poblet representaâYo mataré miedos por tiâ, basat en el conte de Santi Balmes, lletrista i cantant de Love of Lesbian.
La idea i la composició és del monitor de lâEscola Coral i subdirector del Cor de la Generalitat Valenciana, Jordi Blanch. El guió, el llibret i lâescenografia corresponen a Kike Llorca, cantant, actor, guionista i director dâescena.
Més de 50 veus blanques masculines i femenines, de jóvens de 12 a 18 anys, oferiran el cap de setmana tres funcions de âYo mataré miedos por tiâ a lâauditori Molà de Vila de Quart de Poblet.
Els cantants solistes són també membres del cor Virelai, que pertany al projecte pedagògic de lâEscola Coral Veus Juntes, fundada en 1983 per a formar en el cant coral des dâedats primerenques. En hores dâara són més de 300 xiquets, jóvens i adults repartits en sis cors. Dâesta entitat de gran prestigi al món coral han eixit cantants com la soprano Marina Monzó, jove revelació en el panorama lÃric internacional.
Una orquestra de 15 professionals de la música i estudiants de grau superior, antics coralistes de Virelai, posen el fil musical a lâespectacle.
âYo mataré monstruos por tiâ (2011) és un conte infantil del cantant i escriptor Santi Balmes i de la il·lustradora Lyona, que aborda amb molta sensibilitat el tema de les pors nocturnes en la infà ncia.
Martina i Anitram són els noms reflectits de les dos protagonistes, que viuen en dos mons paral·lels també reflectits, com en una là mina dâaigua quieta, on el terra dels seus respectius dormitoris és la lleu frontera que els separa. A dalt i a baix, monstres i humans temen que una nit eixa frontera es trenque a causa dels bots dels altres i es posen en contacte dos mons que viuen cap per avall lâun respecte de lâaltre, i que fan por perquè són desconeguts.
El tÃtol del musical, âYo mataré miedos por tiâ, és un dels versos més coneguts de la cançó de Love of Lesbian âUn dÃa en el parqueâ del disc Cuentos chinos para niños del Japón, que Jordi Blanch ha inclòs com a cita musical en un passatge de lâespectacle. El director i compositor, que treballa habitualment sobre un text previ, ha invertit en esta ocasió el procés creatiu. âTenia al cap una estructura bà sica, i amb tècniques compositives com el ritme o lâharmonia anava plasmant cada sentiment, cada sensació que volia abocarâ. âFins i tot -afig el músic- en un moment que apareixen les dos protagonistes, faig servir dos melodies creuades que representen els dos mons, que acaben unint-se en una sola personaâ.
La condició de cantant de Kike Llorca li ha permés adaptar-se amb facilitat a la música a lâhora dâescriure el guió, els dià legs i les lletres de les cançons, que ha redactat pensant no solament en les pors infantils, âportant la idea del conte a totes les situacions en què el públic de qualsevol edat es pot reconéixer en les pors dels personatgesâ. âPer exemple -continua Llorca- en la por de la mare monstre a fer-se major, o la por del pare humà , que acaba de perdre la dona, a afrontar la relació amb la fillaâ. âTots tenim les mateixes porsâ, assegura el lletrista. âQuan reconeixem allò que ens fa por, tots som iguals, tenim més coses en comú que no ens pensemâ.
El musical parla també de la necessitat que tenim de la gent estimada.
Les representacions seran el divendres 6 i dissabte 7 a les 20:30, i diumenge 8 a les 19:30 a lâauditori Molà de Vila de Quart de Poblet.