QUART DE POBLET | MEDI AMBIENT

L'EMTRE reprén les visites a les plantes de tractament de residus que es van suspendre per la COVID

ELPERIODIC.COM - 16/12/2021

És el primer pas del servici d'Educació Ambiental per a tota l'àrea metropolitana de València

La planta d'Hornillos que l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) gestiona a Quart de Poblet s'ha tornat a omplir d'escolars que han pogut vore de primera mà com es treballa en la valorització de les tones de deixalles que arriben cada dia procedents dels municipis de l'àrea metropolitana de València. També han aprés, per mitjà de jocs i d'activitats, la importància de separar correctament els residus en origen i de depositar-los en el contenidor correcte o portar-los a l'ecoparc per tractar-los de forma adequada i evitar que vagen a l'abocador. Les visites a la planta d'Hornillos s'han représ després d'haver-se suspés a causa de les restriccions provocades per la pandèmia de COVID.

La planta de tractament de residus d'Hornillos està oberta a les visites escolars de tota l'àrea metropolitana de València, però també a les de les associacions i col·lectius ciutadans de tota classe interessats a conéixer com es realitza el tractament dels residus urbans que produïm i per què és tan important separar-los en origen. Si els residus arriben a la planta separats correctament, la recuperació és molt més eficient, s'aprofiten millor els productes que es poden reciclar i es pot obtindre per exemple, un compost d'alta qualitat per als nostres camps. Tots aquells centres educatius i col·lectius ciutadans interessats a conéixer de prop este procés poden enviar un correu electrònic a eduambiental@emtre.es amb les seues dades de contacte.

El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha animat els centres escolars i les entitats de l’àrea metropolitana a visitar la planta d’Hornillos. “Tot i que evidentment hem d’anar amb molta cura pel tema de la COVID, hem volgut normalitzar les visites amb totes les mesures de precaució i posar en marxa de nou el servici d’educació ambiental de la planta d’Hornillos, especialment dirigit a escolars perquè és molt important que els més menuts i menudes siguen conscients de què passa amb la bossa de fem quan la tiren al contenidor, però que també està obert a altres entitats de l’àrea metropolitana”, ha assegurat. Campillo ha afegit que “les visites permeten conéixer de primera mà com es tracten els residus en la nostra àrea metropolitana i, sobretot, la importància de minimitzar la producció de residus i de separar-los correctament en els diferents contenidors de reciclatge”.

Educació Ambiental a punt

La planta de tractament i valorització d'Hornillos compta, ara mateix, amb dos educadors ambientals per a dinamitzar les visites, però la represa d'estes activitats és només un primer pas. L'EMTRE està a punt de posar en marxa un ambiciós servici d'Educació Ambiental per als pròxims quatre anys que comptarà amb un coordinador i huit educadors ambientals més. Este equip humà s'encarregarà de desenvolupar accions i dissenyar activitats per a tota l'àrea metropolitana de València. Una de les primeres actuacions tindrà lloc a la fira EXPOJOVE, que se celebrarà a la Fira de Mostres de València durant les vacances de Nadal. L'EMTRE participarà a EXPOJOVE amb un estand on hi haurà activitats d'educació ambiental per a grans i menuts i, a més, podran comprovar el funcionament del prototip d'ecoparc autònom que ha sigut dissenyat per l'entitat.

La partida dedicada a l'Educació Ambiental als pressupostos de l'EMTRE per al 2022 s'ha incrementat fins als 750.000 euros, un 1% del total del pressupost. L’oferta educativa del pla pretén que la ciutadania siga capaç de prendre decisions i d’adoptar mesures responsables en favor del medi ambient, el reciclatge i l’economia sostenible. Una bona part de les accions estan adreçades al públic escolar, però també hi ha un ampli ventall d'activitats  per sensibilitzar la ciutadania en general i el sector comercial i empresarial en particular, amb propostes que ajuden a connectar el teixit social de l'àrea metropolitana.

MÉS FOTOS