QUART DE POBLET | OCUPACIÓ

L'Ajuntament publica un catàleg que recull la vintena de programes que gestiona el Centre d'Ocupació i Desenvolupament

ELPERIODIC.COM - 03/04/2019

El Consell Econòmic i Social, òrgan assessor de l'Ajuntament de Quart de Poblet, es va reunir de forma ordinària en el Centre d'Ocupació i Desenvolupament (CED) amb l'objectiu de ser informat de les propostes i pressupostos en matèria de promoció econòmica, formació i ocupació, així com de l'Agència per al Foment de la Innovació Comercial (AFIC), que es plantegen aquest exercici.

A la reunió, de caràcter ordinari, van assistir l'Associació de Comerciants de Quart de Poblet (ACQ), Quart sin Barreras (QUSIBA), la Fundació Novafeina, l'Espai Labora- Servef de Manises, els representants locals dels sindicats UGT-PV i CCOO-PV, el Centre Integrat Públic de Formació Professional Faitanar  i els grups polítics amb representació a l'Ajuntament.

A més d'aprovar l'acta anterior, es van presentar les diferents actuacions que es realitzen en cadascuna de les línies estratègiques, de l'Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació: “Opcions Ocupació”, “Opcions Formació”, “Opcions Iniciativa Emprenedora” i “Opcions Empresa”, i algunes novetats.

Aquestes línies i les actuacions que les componen, estan interrelacionades entre si, sumant sinergies, treballant d'una forma integral i  sostenible i intel·ligent, en col·laboració amb altres àrees municipals, i entitats socials del municipi. Configuren d'aquesta manera un Pla integral de Desenvolupament Sostenible Local intern, que l'Ajuntament, amb l'objectiu que siga conegut per la ciutadania i puga beneficiar-se dels serveis que oferta, ha recollit en dos catàlegs, en castellà i en valencià, que adjuntem en aquesta notícia.

Dins de la línia "Opcions Ocupació", es mantenen els següents serveis: Servei Integral d'Ocupació (SIO), el Pla d'Ocupació  Local, d'interés general i social, i el Pla Local d'Ocupació Jove.

Com a novetat, es presenta el programa:

  • OCUPACIÓ VERDA, en el qual gràcies a la formació prèvia o l'acompanyament en el lloc de treball, les persones desocupades del municipi es formen en perfils professionals del camp de les energies renovales i el medi ambient. Actualment participen en el manteniment d'instal·lacions de producció d'aigua calenta en el municipi.

Dins de la línia "Opcions Formació", es mantenen els següents serveis: la formació professional per a l'ús de persones desocupades, formació adaptada a diferents col·lectius, programes mixtos d'ocupació i formació com les Escoles Taller i Tallers d'ocupació.

Com a novetat:

El projecte TESIS (Treballs en Entorns Sostenible per a la Inclusió Social), cofinançat pel fons europeu FEDER, dins de l'Estratègia DUSI del municipi. Està dirigit a tota la població amb dificultats d'accés a l'ocupació. Les persones participants, a més de formar-se en els certificats de professionalitat, realitzaran dos itineraris integrals per a la inserció:

  • Itinerari 1: "Operacions bàsiques en el muntatge i manteniment d'instal·lacions d'energies renovables"
  • Itinerari 2: "Neteja d'espais oberts i instal·lacions industrials".

Durant el temps de formació comptaran amb una beca de 400 euros. Les dues persones que obtinguen millors resultats, una en cada especialitat, rebran una beca de 600 euros durant 6 mesos, a fi de completar la seua formació en el manteniment i rehabilitació d'espais municipals.

Dins de la línia "Opcions Iniciativa Emprenedora", es mantenen els serveis d'assistència tècnica i formació en  l'inici, enlairament i la consolidació de la idea de negoci; cessió d'espais destinats a albergar persones emprenedora en el seu inici (vivers d'empreses); promoció a la iniciativa emprenedora local, en la seua fase inicial amb ajudes de fins a 1.500 euros, i els Premis “Q” a la iniciativa emprenedora "Jove, Dona i Innovadora",  juntament amb els premis "Q" comerç local en les modalitats d'Accessible, Sostenible i Excel·lent.

Es reforça el servei de punt d'informació i atenció a persones emprenedores, del mapa d'emprenedors de la Comunitat Valenciana, per a la validació de plans de viabilitat tècnica i econòmica de les idees de negoci municipals, que posteriorment sol·liciten ajuda a la Generalitat Valenciana. Principalment dirigides a persones en situació de desocupació, i amb un component innovador.

En la línia "Opcions empresa", es mantenen els convenis amb empreses de l'entorn, els programes de desenvolupament de l'àrea industrial i empresarial, i la col·laboració amb l'Associació Empresarial de Quart de Poblet (AEQP).

Com a novetat, a fi de donar suport i dinamitzar de l'ordenament del teixit empresarial en col·laboració amb l'Àrea d'Urbanisme i amb l'IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), es treballa en el desenvolupament d'una guia empresarial online, en la qual es visibilitzen les empreses situades en els polígons industrials de Quart.

Donada les sinergies del *CED amb la dinamització del comerç local, també es van presentar les propostes de la Regidoria de Comerç, que dirigeix Maite Ibàñez.

Es mantenen l'assessorament i formació al comerç local i de proximitat; la Fira del Comerç i la segona passarel·la comercial, (enguany el 13 i 14 d'abril); les Ajudes de l'Ús del Valencià en el comerç local; els premis Q, enguany en la seua tercera edició;  el portal del comerciant, i l'estreta  relació amb l'Associació de Comerciants de Quart de Poblet (ACQ), amb seu en l'Agència.

En la presentació de propostes, també es van presentar el finançament amb la qual compta cada línia estratègica. El CED gestiona un pressupost aquest exercici de 2.784.195,44, dels quals aproximadament un 80% procedeix de finançament extern; de LABORA-Servef, Diputació de València, IVACE, Ministeri, Fons Social Europeu, Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)…

Juan Medina, primer tinent d'Alcalde, regidor d'Ocupació i Promoció Econòmica i director executiu de l'Estratègia DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible), va presentar la situació de les mesures que des del consistori s'han posat en marxa en els polígons industrials del municipi, amb diferents actuacions de neteja i millora de vials, i l'avanç l'actuació subvencionada per l'IVACE en el Polígon Nou d’Octubre i en el Polígon Masia d’Espí, amb l'objectiu de reordenar-los, millorar la seua imatge dotant-los de més espais verds i connectant-los amb el cas urbà i amb altres poblacions mitjançant un carril bici.

Va avançar, així mateix, que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha donat llum verda al “Pla per a l'aplicació dels SUDS (Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible) en el polígon Industrial”, que permetrà urbanitzar la zona oest de l'àrea industrial, bloquejada fins ara al no existir una solució adequada per a l'evacuació d'aigües pluvials.

Per a finalitzar, va plantejar una ronda d'intervencions per a recollir les propostes de les entitats participants en aquestes línies, i per a conéixer també el treball que cadascuna d'elles està realitzant.