QUART DE POBLET | OCUPACIÓ

L'Ajuntament crea dos nous serveis per ajudar a la joventut a trobar oportunitats a Europa

ELPERIODIC.COM - 24/09/2018

L'Ajuntament de Quart de Poblet porta anys treballant en la línia de veure Europa com un destí de creixement i d'oportunitats per al municipi, en general, i en particular per als i les joves. No solament concedeix beques als qui reben les del programa Erasmus, a fi d'ajudar-los a cobrir les despeses de la seua formació fora, sinó que també dóna suport i acompanyament a la decisió de desenvolupar un projecte de vida en altres països europeus.

Ara, aqueixes prestacions es reforcen amb dos nous serveis dins del programa municipal Quart és Europa. Es tracta del Punt Info Europa Jove i de l'Espai Qworking, situats en el centre Quart Jove, que es van inaugurar divendres passat a la vesprada. L'alcaldessa, Carmen Martínez, va destacar que "Quart de Poblet és un municipi obert a Europa", amb una llarga trajectòria de desenvolupament de projectes finançats a través de diferents fons europeus, que s'han convertit en font de recursos per a l'Ajuntament però també per a iniciatives ciutadanes. D'ací la necessitat "d'un servei d'informació especialitzat, d'orientació i assessorament, per a acostar les entitats i la ciutadania a les diferents oportunitats que ofereix Europa, per a compartir experiències en matèria d'innovació, capacitació i desenvolupament personal i col·lectiu, i per a promoure la construcció i intercanvi de coneixement", va afegir.

Martínez es va dirigir a tots els i les joves quarteres amb un missatge contundent: "Que el vostre èxit siga l'èxit compartit. Quantes més persones coneguen els programes europeus i els utilitzen per a desenvolupar els seus propis projectes vitals, serà bo per a aqueixes persones, però també per al nostre poble".

Els nous serveis de la línia Quart és Europa s'estructuren entorn de dos espais. El primer és el punt Info Europa Jove, amb el qual la regidora de Joventut, Adolescència i Infància, Consue Campos, va explicar que pretenen "obrir una porta a Europa perquè hi ha moltes possibilitats de viure, aprendre i desenvolupar tot el pontencial dels i les joves. Que coses com a voluntariat europeu, Erasmus +, intercanvis i viatges, a més d'altres programes individuals i col·lectius, no siguen desconeguts i estiguen a l'abast de tots i totes".

En aquesta tasca, el servei compta amb l'ajuda d'un assessor especialitzat, Antonio Benaches, formador en voluntariat i gestió de projectes internacionals, amb el qual es pot contactar a través del correu europa@quartdepoblet.org

Info Europa Jove té, a més, entre els seus objectius ajudar a les associacions a aconseguir recursos per a les seues activitats, persones voluntàries d'altres països que col·laboren amb l'associació i, fins i tot, activitats internacionals per als socis i les sòcies.

Quant a l'espai Qworking, impulsat per l'Àrea de Projectes Europeus de l'Ajuntament, que dirigeix l'edil i diputat de Projectes Europeus en la Diputació de València, Bartolomé Nofuentes, es tracta d'un punt d'accés lliure on els i les veïnes de Quart de Poblet, especialment els més joves, puguen desenvolupar les seues idees innovadores i facilitar les iniciatives emprenedores. Dissenyat de manera que funcione com lloc idoni de treball, individual i col·lectiu, està equipat amb mobiliari adequat, xarxa Wifi, ordinadors portàtils en préstec, televisió, pantalla per a projeccions i un espai de descans (coffe break), facilitant l'intercanvi d'experiències i l'aprenentatge col·laboratiu entre els usuaris i usuàries, a més de ser seu d'esdeveniments de formació, workshops, jornades i start-ups. Per a reforçar-lo, compta amb l'ajuda de personal expert en col·laboració amb la Diputació de València per a l'anàlisi de la viabilitat dels projectes.

L'acte de presentació de tots dos serveis va comptar amb la participació de quatre joves de Quart, que a través de Quart Jove han pogut gaudir d'experiències en diferents països europeus, decisives en les seues vides. Els testimoni de les tres no deixen lloc al dubte sobre l'oportunitat d'aquestes iniciatives i del programa Quart és Europa. María Pérez-Cejuela va iniciar el seu periple europeu en 2011 i segueix participant en projectes. Aquestes experiències han marcat el seu propi projecte vital i laboral com a formadora de fotografia, treballadora en una empresa i membre de l'associació de producció audiovisual quartera Cremant Muses. "Li dec molt a Quart Jove i a Quart de Poblet, en general, per preocupar-se des de l'Ajuntament que tinguérem sempre la informació i el suport necessaris". Laura Parreño es va anar a Eslovàquia 11 mesos per a participar en un projecte de voluntariat. Aqueixa decisió "ha canviat la meua vida", explica. Segueix vinculada a diferents línies europees. Finalment, les més joves, María Calpe i Tamara García, es van marxar una setmana a Hungria, de la mà del punt Info Europa Jove, per a col·laborar en un projecte d'inclusió social, en el qual van abordar temes com el racisme, l'homofòbia, la violència de gènere... Ambdues coincideixen amb les seues companyes: "Alguna cosa canvia en tu perquè veus altres realitats".

Després de les intervencions, l'alcaldessa i la regidora van lliurar les ajudes de l'Ajuntament concedides als i les joves del municipi que han cursat els seus estudis de grau i postgrau a Europa, en el marc del projecte Erasmus. D'altra banda, van recordar les altres dues convocatòries de beques promogudes per la Regidoria de Joventut, Adolescència i Infància: les dirigides a projectes juvenils i les de transport per a estudiants. 

MÉS FOTOS