QUART DE POBLET | POLÍTICA

Compromís proposa la promoció a Quart de Poblet de les noves tecnologies per a millorar la igualtat de gènere com recomana l'ONU

ELPERIODIC.COM - 06/03/2023

Compromís Quart de Poblet, amb motiu de la celebració del 8 de març, proposa que la pròxima legislatura s'inicie un programa pilot per a promoure l'ús de les noves tecnologies en la lluita per la igualtat de gènere. La coalició vol obrir una nova finestra per a treballar per la igualtat i la lluita contra la violència de gènere en línia a través de la innovació, mitjançant l'atenció i divulgació per nous canals de comunicació i informació. Una fórmula que a més facilita la denúncia preventiva i la resposta a la ciutadania d'una manera personal i en horaris fora del temps administratiu habitual que suposa una limitació important per a moltes persones.

NOMÉS UN 37% DE LES DONES TENEN ACCÉS AL MÓN DIGITAL

Actualment, un dels suports principals per obtindre informació i accedir als serveis és a través d’un procés tecnològic i un 37% de les dones no tenen accés a ell. La portaveu i candidata de Compromís, Rosa Maria García, considera que tal com recomana l’ONU “Cal obrir un debat sobre les responsabilitats i el rol de tot l'ecosistema digital en la millora de l'accés i la reducció de la bretxa digital de gènere. Per a 2050, el 75% dels treballs estaran relacionats amb les àrees STEM. No obstant això, hui les dones ocupen només el 22% dels llocs en intel·ligència artificial, per esmentar només un sector, i el seu accés al món digital es troba més que limitat”.

LLUITA CONTRA DISCRIMINACIONS PER MÚLTIPLE VULNERABILITAT

Així, respecte a la situació a Quart de Poblet, indica que “al nostre poble, tenim recursos i personal professional en matèria d’igualtat que fan un bon treball, però cal fer un observatori de quines persones són les beneficiàries i quina és la totalitat de la població destinatària de les accions per continuar millorant. Cal garantir la igualtat d’oportunitats i la prevenció de la violència de gènere cap a les dones més vulnerables, amb dobles i triples discriminacions. Ens trobem amb dones que tenen diversitat funcional, estrangeres amb dificultats idiomàtiques o culturals, dones amb pocs recursos econòmics, baix nivell cultural. Per últim, dones que formen part del col·lectiu LGTBI+, joves i menors que necessiten ajuda i conèixer els seus drets. Cal fer una anàlisi des de la perspectiva interseccional, perquè la societat no és estàtica, no hi ha “població estàndard”, però si hi ha persones privilegiades i altres oprimides que tenen més dificultats per tal d’accedir a la informació i als serveis”.

SEGUINT LES RECOMANACIONS DE L'ONU

Des de 1975, coincidint amb l'Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van commemorar el Dia Internacional de la Dona per primera vegada el 8 de març. Dos anys més tard, en 1977 va ser proclamat per la seua Assemblea, com a Dia Internacional de la Dona. A poc a poc, des de les primeres revolucions de dones en 1843 s’han aconseguit drets (no en tot el món), però si al nostre país. Així per a Rosa García “si les dones no poden tindre accés a internet i no existeix un sistema que a més les permeta accedir al món digital, mai podran desenvolupar les habilitats digitals necessàries per al seu dia a dia, la qual cosa genera pèrdua d'oportunitats en les seues tasques quotidianes, i més concretament a l'hora d'estudiar carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Incorporar les dones i xiquetes a la tecnologia i l'educació digital permet solucions més creatives i té un major potencial per a innovacions que satisfan les necessitats de les dones, promou la igualtat de gènere i fomenta l'activisme. La seua falta d'inclusió, per contra, té un cost enorme”.

Per això, enguany la celebració del Dia Internacional de la Dona de les Nacions Unides és “Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere”. La celebració homenatjarà les activistes i organitzacions que lluiten per una tecnologia i educació transformadora per a dones i xiquetes, explorarà els efectes de la bretxa digital de gènere en el creixement de les desigualtats socials i econòmiques, posarà en relleu la importància de protegir els seus drets en els espais digitals i abordarà la violència de gènere en línia.