Acord per millorar el Túria a Quart de Poblet
El Parc Natural del Túria, l'Ajuntament de Quart de Poblet i la Fundació Limne participen a un projecte per a la regeneració de la llera i la recuperació de l'hàbitat
Una nova intervenció al Parc Natural del Túria al seu pas per Quart de Poblet permetrà continuar treballant en la conservació i millora d’este espai natural, segons ha avançat el director del Parc, Toni Ballester, a la reunió que ha mantingut amb el regidor de l'àrea de Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Juan Medina, i la directora de la Fundació Limne, Sales Tomás.
Les tres entitats han analitzat treballs recents fets al tram de riu, realitzats per Limne en el marc de la III Convocatòria Mediambiental de CaixaBank i Fundació Bancaixa, i que han permès obrir noves sendes, fer treballs de silvicultura i control d'invasores i la plantació d'espècies protegides, creant un reservori de flora amenaçada.
L'edil de Quart de Poblet ha manifestat que “per a la correcta gestió dels ecosistemes aquàtics és crucial sumar esforços amb altres administracions i també amb entitats del tercer sector ambiental, que aporten visions diverses que ens facen treballar junts en la conservació i millora dels espais naturals.”.
En concret, els treballs proposats per la direcció del Parc es faran a la zona on encara no havia intervingut la Fundació Limne, permetent ampliar la superfície recuperada en les darreres anualitats. Estes noves accions consistiran en la recuperació del bosc de ribera i, per aconseguir-ho, s'eliminaran les canyes invasores (Arundo donax) mitjançant desbrossament i solarització, és a dir, la cobertura del rizoma de la planta amb una geomalla de plàstic negre que s'ancora al sòl mitjançant grapes d'acer corrugat, creant una mena de manta sintètica sota la qual s'arriben a unes temperatures que maten els rizomes esmentats, unes tiges subterrànies en què la planta emmagatzema les reserves que li permeten rebrotar i seguir envaint els rius.
“La tècnica resulta molt eficaç i permet eliminar la canya en uns 18 mesos, període després del qual retirarem la cobertura plàstica”, segons comenta el director del Parc Natural. Després d'estes actuacions, l'Ajuntament i Limne plantaran espècies autòctones de ribera a les zones on ja s'ha intervingut prèviament i ja s'han eliminat les canyes.