Qualitat Democràtica destina 806.000 euros en ajudes per a exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura
Pérez Garijo: "Amb aquestes ajudes anem acostant-nos a aquest repte tan important que ens vam marcar a principi de legislatura de tindre un territori lliure de fosses"
La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica destina un total de 806.788 euros en ajudes destinades a la realització d'actuacions sobre exhumació i identificació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura.
Aquesta quantia es reparteix entre 12 ajuntaments i 11 entitats i associacions sense ànim de lucre. A través d'aquestes ajudes es realitzaran diferents actuacions relacionades amb l'obertura de fosses i exhumacions relatives a la dictadura en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, tal com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), consultar ací.
La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que amb aquestes ajudes "avancem en polítiques de memòria, justícia i reparació que fan més forta la nostra democràcia".
"Així, anem acostant-nos a aquest repte tan important que ens vam marcar a principi de legislatura de tindre un territori lliure de fosses", ha subratllat la consellera.
Les subvencions concedides tenen un import de 577.963,86 euros per a l'exercici de 2021 i de 228.824,87 euros per a 2022. A la previsió de 350.000 euros de la línia d'ajudes de la Conselleria per 2021 s'han sumat els 228.000 provinents de les ajudes de l'Estat a les comunitats autònomes destinades a exhumacions.
Les ajudes permetran la realització d'actuacions de localització, verificació, delimitació de les fosses, exhumació, custòdia i reinhumació de les víctimes desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura.
Les entitats beneficiàries hauran de complir les obligacions previstes en els articles 13 i següents de l'Ordre 2/2020, de 22 de setembre de 2020, de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, així com amb les previsions recollides en la resolució de 23 de desembre del 2020 amb especial atenció a l'obligació de respectar el termini màxim de justificació de la subvenció rebuda, que venç el 2 de novembre de 2021.
Així mateix, en la resolució de concessió es farà constar l'obligatorietat d'obtindre, amb caràcter previ a l'execució de les diferents actuacions a subvencionar els permisos, llicències i autoritzacions preceptives, inclosa, si escau, l'autorització de la direcció general competent en cultura i patrimoni.
Cementeri d'Alacant
Entre les entitats que rebran les ajudes, destaca el cas de l'ajuntament d'Alacant, amb un total de 224.532 euros entre 2021 i 2022. A més, l'Associació de familiars de represaliats del franquisme de cementeri d'Alacant rebrà altres 72.570 euros.
Per tant, la quantia total per als treballs al cementeri alacantí ascendeix a 297.102 euros, el que suposa el 36,82% del total de les ajudes concedides. En aquest sentit, Pérez Garijo ha destacat que "per a continuar avançant en democràcia és necessari que realitzem aquests treballs, perquè els familiars puguen recuperar les restes dels seus éssers estimats en un lloc on queda molt per fer".