elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València

'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València
  • La Diputació de València inaugura la itinerància d'una exhibició que denuncia la violència exercida durant la postguerra pel franquisme, la primera parada de la qual serà el Monestir de la Valldigna després de falles

  • Rosa Pérez Garijo: "Amb aquesta mostra, la delegació de Memòria Històrica pretén sensibilitzar a la ciutadania de totes les comarques sobre una de les etapes més fosques de la història d'Espanya"

MÉS FOTOS
'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València - (foto 2)
'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València - (foto 3)
'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València - (foto 4)
'No tindreu pau després de la guerra', l'exposició itinerant sobre la repressió franquista a València - (foto 5)

Els dotze panells de l'exposició 'No tindreu pau després de la guerra' recorden la violència patida després de la Guerra Civil, amb la detenció, reclusió i assassinat de milers de persones que havien defensat la democràcia. Realitzada per l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per la Diputació de València, aquesta mostra sobre la repressió franquista inicià el seu recorregut en la Facultat de Geografia i Història de la UV el passat 1 de febrer, per a continuar en nombroses localitats de la província que ja han copat el calendari d'exhibicions fins a abril del pròxim any.

"Amb aquesta mostra, la delegació de Memòria Històrica pretén sensibilitzar a la ciutadania de totes les comarques sobre una de les etapes més fosques de la història d'Espanya", ha recordat la titular de l'àrea, Rosa Pérez Garijo. A través d'expedients judicials, diaris, fotografies i testimonis directes de les víctimes, el visitant és capaç de rememorar a les persones que van viure en la província de València durant la dictadura. "No podem oblidar els afusellaments, els maltractaments i les tortures d'aquells que van patir persecució política per les seues idees", ha apuntat la diputada.

Així mateix, l'equip d'investigadors i investigadores de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la UV ha cercat afavorir un enfocament social i de gènere. A més dels mecanismes de repressió i control social practicats durant la postguerra, el projecte expositiu tracta de forma transversal la repressió contra les dones, així com la memòria "i desmemòria" d'aquest període en l'actualitat. D'altra banda, en el seu desenvolupament s'ha parat atenció a l'ús d'un llenguatge inclusiu i a la representació de les diferents comarques i poblacions valencianes.

L'exhibició continuarà la seua itinerància en nombroses localitats de la província, les peticions de la qual han ocupat el calendari fins el segon trimestre del 2019. Amb algunes dates encara per concretar, la primera parada de 'No hi haurà pau després de la guerra' serà al Monestir de la Valldigna a partir del 20 de març, per a traslladar-se posteriorment als ajuntaments de Xàtiva i Oliva. També està confirmada la seua cita en els ajuntaments de Vallada, Montserrat i Olocau i, a la fi d'octubre, farà una parada de nou en la Universitat de València, aquesta vegada a l'edifici de La Nau.

Pujar