La temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana ha pujat 1,1 graus en els últims 70 anys
Un grau més de temperatura pot semblar-nos poc, però si este grau de més és constant en el temps, i a més forma part d'una clara tendència a l'alça pel que fa a les temperatures, tenim motius per a alarmar-nos i confirmar que l'escalfament global i el canvi climàtic estan a la porta de la cantonada. Esta alteració de les condicions climàtiques pot tindre conseqüències enormes quant a la diversitat existent en el planeta i pot provocar fenòmens atmosfèrics cada vegada més extrems que conduïsquen a milions de persones a emigrar dels seus països d'origen a uns altres amb menors inclemències climàtiques. A més, les conseqüències econòmiques d'un augment de les temperatures i del consegüent augment del nivell del mar poden ser catastròfiques si no es posen mesures urgents i duradores.
Segons van informar hui Jorge Tamayo, el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a la Comunitat Valenciana, i el cap de Climatologia, José Ángel Núñez, la temperatura mitjana a la Comunitat és 1,1 graus superior durant l'estiu que fa ara setanta anys. A més, coincidint amb diversos experts de tot el món, tots dos directius han encertat a assenyalar que l'estiu, quant a temperatures, s'està allargant tant per davant, és a dir, s'està avançant, com igualment s'està allargant. Este fet provoca que cada vegada el consum d'energia i aigua en aquest període siga major, aprofundint en el problema de l'escassetat de recursos i la contaminació que genera l'obtenció d'energia, que en el conjunt del nostre país encara depèn en una mesura molt gran dels combustibles fòssils com el carbó o el petroli, els més contaminants.
Així mateix, des d'AEMET han decretat l'alerta groga per calor extrema en la província de València, arribant a projectar per a demà dijous un màxim de 38 graus en alguns punts de la geografia valenciana.