elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació

Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació
    MÉS FOTOS
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 2)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 3)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 4)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 5)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 6)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 7)
    Els municipis de la Safor recuperen el seu patrimoni històric i natural amb el suport de la Diputació - (foto 8)

    El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, ha estat de gira per la comarca de la Safor per a conéixer de primera mà els projectes realitzats en els municipis de Beniarjó, Bellreguard, Palmera i Guardamar de la Safor amb els recursos econòmics procedents de la Diputació de València, a través del pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), el pla d'Inversions Financerament Sostenibles (IFS) i les ajudes per a la recuperació del patrimoni.

    "Estem molt satisfets en recórrer les comarques i confirmar que els ajuntaments destinen les ajudes provincials a la recuperació del patrimoni i la millora de la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes", ha destacat el diputat en iniciar el seu itinerari. A primera hora del matí, Emili Altur s'ha desplaçat fins a la localitat de Beniarjó, on ha reconegut la implicació del consistori "en el futur dels ciutadans del poble" en visitar la remodelació del parc infantil i la plantació de l'hort de l'escola municipal.

    En paraules de l'alcalde de Beniarjó, Marc Estruch, "es tracta d'obres essencials que no podríem executar amb fons propis". Durant el recorregut, el diputat ha conegut les nombroses obres d'enllumenat, asfaltat i ampliació de les vies públiques finançades amb el pla IFS, com per exemple en els carrers Ferran Peiró, València i Joan de Montcada.

    D'altra banda, Estruch ha mostrat als visitants la restauració del parc de la Senyoria i Sisé Centenari, a més de la rehabilitació de la casa adossada al cementeri, la qual serà destinada a emergències socials com l'acolliment temporal de famílies en cas de patir un desnonament. "Els veïns s'adonen que els diners arriben on han d'arribar", ha expressat l'alcalde.

    Posteriorment, Emili Altur s'ha traslladat a Palmera per a conéixer les obres en els accessos a les noves escoles del municipi. "Els nous programes de la Diputació ens han permés atendre reivindicacions històriques com la millora del clavegueram, que es trobava molt deteriorat i dificultava l'accés a nombrosos carrers durant l'època de pluges, o que els xiquets estudien en uns edificis dignes i no en barracons", ha resumit l'alcalde, Àlvar Català.

    A més de la instal·lació de passos elevats en el carrer Juan Carlos I per a protegir als vianants, el representant provincial ha celebrat la recuperació de l'antic safareig, i l'ampliació d'un vial i una plaça enfront d'aquesta estructura històrica per a la seua integració al nucli urbà. "Valorem especialment l'aposta dels municipis per recuperar el seu patrimoni, ja que el seu abandó suposa oblidar d'on venim", ha comentat Altur al representant de Palmera, qui ha agraït "l'enorme alleujament econòmic" que suposen els programes de la corporació.

    En el municipi de Bellreguard, l'alcalde, Alexandre Ruiz, ha repassat amb el titular de Cooperació les nombroses actuacions dutes a terme a través dels plans provincials. "Aquestes ajudes ho suposen tot, ja que amb una població de més de 4.500 habitants, amb el pressupost del qual disposem difícilment haguérem pogut realitzar alguna de les millores que necessitàvem de manera urgent", ha assenyalat l'alcalde.

    Aquesta injecció d'ajudes ha implicat la remodelació de vies públiques com els carrers Mallorca i Sènia, properes a la platja, i l'avinguda del Mar, que requeria una intervenció urgent per motius de seguretat. Per la seua banda, Altur ha aprofitat la visita per a mostrar el seu suport a l'edil de la localitat en la seua campanya de senyalització en valencià.

    També s'han abordat demandes històriques com el revestiment de la pista poliesportiva o l'execució de la tercera fase de la Casa de la Música, que dotarà a les tres entitats musicals de la localitat amb una aula de música de cambra, una fonoteca i una biblioteca. "Des de l'àrea de Patrimoni hem creat una línia d'ajudes destinada a la restauració i rehabilitació de les societats musicals, perquè entenem és un dels motors del nostre territori, de dinamització dels pobles i de difusió de la cultura", ha assenyalat Altur durant la visita.

    D'altra banda, en el cas de Guardamar de la Safor, els plans SOM, IFS, i un conveni per a la recuperació d'espais degradats han permés a la localitat portar endavant un pla de vida saludable. Aquest projecte inclou la construcció d'un edifici polivalent enfocat en el desenvolupament d'activitats físiques, l'aixecament d'un parc periurbà i la restauració de l'ullal Botevar, antic naixement d'aigua natural que es trobava, tal com ha explicat l'alcaldessa Rosana Seguí, "totalment abandonat".

    "Hem volgut afavorir el patrimoni natural i la qualitat de vida del municipi", ha manifestat Seguí, qui ha ressaltat la implicació de la població en la neteja i replantació del paratge, a més de la creació d'un futur mirador d'aus. Així mateix, el consistori ha edificat en la costa una zona d'estacionament i un parc de gossos "molt demandat pels veïns", ha afegit.

    Llistat de municipis i mancomunitats

    En la comarca de la Safor, un total de 31 municipis rebran aquestes ajudes que, tal com ha emfatitzat el responsable de Cooperació Municipal, "s'han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius". Les xifres, publicades avui en el Butlletí Oficial de la Província, són les següents:

    Ador: 200.299 euros.
    Alfauir: 176.103 euros.
    Almiserà: 163.959 euros.
    Almoines: 231.239 euros.
    L'Alqueria de la Comtessa: 219.620 euros.
    Barx: 183.292 euros.
    Bellreguard: 260.881 euros.
    Beniarjó: 215.953 euros.
    Benifairó de la Valldigna: 184.918 euros.
    Beniflá: 182.537 euros.
    Benirredrà: 205.402 euros.
    Castellonet de la Conquesta: 127.758 euros.
    Daimús: 226.997 euros.
    La Font d'en Carròs: 257.224 euros.
    Gandia: 770.553 euros.
    Guardamar de la Safor: 154.730 euros.
    Llocnou de Sant Jeroni: 162.528 euros.
    Miramar: 214.601 euros.
    Oliva: 405.551 euros.
    Palma de Gandia: 194.843 euros.
    Palmera: 190.241 euros.
    Piles: 210.954 euros.
    Potries: 178.497 euros.
    Rafelcofer: 191.264 euros.
    Real de Gandia: 213.076 euros.
    Rótova: 182.924 euros.
    Simat de la Valldigna: 249.351 euros.
    Tavernes de la Valldigna: 351.555 euros.
    Vilallonga: 258.008 euros.
    Xeraco: 260.586 euros.
    Xeresa: 197.031 euros.

    Mancomunitat La Safor: 159.476 euros.
    Mancomunitat La Valldigna: 58.005 euros.

    Pujar