elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Magnànim publica una selecció dels articles de Josep Torrent, referent periodístic de la Comunitat Valenciana

El Magnànim publica una selecció dels articles de Josep Torrent, referent periodístic de la Comunitat Valenciana
  • El llibre destaca la importància del periodista als principals mitjans de comunicació i la seua lluita per les llibertats

MÉS FOTOS
El Magnànim publica una selecció dels articles de Josep Torrent, referent periodístic de la Comunitat Valenciana - (foto 2)

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació (Magnànim) acaba d’editar Josep Torrent. El periodisme compromés, que recull una selecció d'articles de qui va ser un dels referents periodístics de la Comunitat Valenciana durant dècades. El llibre, el número 12 de la col·lecció Papers de Premsa que dirigeix el periodista Emili Piera, ha sigut editat pel periodista Ximo Ferrandis, que ha seleccionat alguns dels millors articles publicats per Josep Torrent en els mitjans Levante-EMV, El País, Saó, Información i Valencia Plaza al llarg de diverses dècades.

Josep Torrent, una mostra de periodisme que retrata tota una època

El volum està estructurat en huit blocs temàtics: un país, infraestructures i economia, corrupció i urbanisme salvatge, el PP valencià, el socialisme valencià, més enllà del bipartidisme, la caiguda de la radiotelevisió valenciana i la defensa de les llibertats. Cada bloc d'articles està prèviament contextualitzat, encara que els qui s'acosten al llibre tenen la possibilitat d'iniciar la lectura pel punt que més els plaga, ja que les informacions tenen entitat per si soles i recullen diferents episodis de la història social i política de la Comunitat Valenciana.

La recopilació d'articles, que abasta des de la dècada dels huitanta a la segona dècada del segle XXI, es completa amb una introducció sobre la importància del periodista Josep Torrent en els principals mitjans escrits de la Comunitat Valenciana, la seua lluita per les llibertats i pel periodisme de denúncia com a exemple de bona salut democràtica. La publicació inclou sengles escrits personals dels qui van compartir amb Josep Torrent anys d'amistat: Ximo Puig, president de la Generalitat, i Emili Piera. A més, està il·lustrat amb imatges del fotògraf Jesús Ciscar.

Josep Torrent, el periodisme compromés, es converteix així en un llibre polièdric que permet acostar-se al reporterisme, la crònica, l'opinió i altres gèneres periodístics amb assossec, lluny de la tirania de les xarxes socials, la contaminació de les fakes news i el periodisme ciutadà allunyat del contrast dels fets.

Josep Torrent i Badia (l’Eliana, 1953-2016) fou un periodista de país. La seua carrera va estar sempre vinculada a la terra que s’estimava i al desig de transformació d’una societat que imaginava orgullosa de les seues arrels i el seu potencial. Torrent va ser un periodista fruit de la Transició política i de la lluita per les llibertats. Elegit regidor de Cultura pel PSPV-PSOE a l’Eliana (Camp de Túria) en les eleccions municipals de 1979, Pep Torrent va deixar prompte la política per a dedicar-se a l’ofici que seria la seua vida. Valencia Semanal, Diario de Valencia, Noticias al Día, Levante i El País tenen la seua empremta, igual que Valencia Plaza i Información i nombroses tertúlies de ràdio i televisió, on acudia amb les seues americanes de tweed per a posar trellat als debats. Aquest llibre recull una selecció dels millors articles de les últimes dècades de la seua vida.

Ximo Ferrandis (Gandia, 1965), periodista i director de comunicació de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, ha sigut subdirector d’informatius diaris d’À Punt en la primera etapa i va treballar durant molts anys al diari El País, on va coincidir amb Josep Torrent, qui va ser nomenat delegat del diari a la Comunitat Valenciana a finals dels 90. Els dos compartiren una de les etapes daurades del periodisme valencià en la lluita contra la corrupció política i l’urbanisme salvatge i dedicaren moltes hores a analitzar el final del bipartidisme, el paper dels valencians o el dèficit de finançament i d’infraestructures. D’aquell viatge junts, queda la memòria i les hemeroteques.

Pujar