elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'organització política i administrativa del territori valencià, a debat en la UV

L'organització política i administrativa del territori valencià, a debat en la UV
    MÉS FOTOS
    L'organització política i administrativa del territori valencià, a debat en la UV - (foto 2)

    La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i els diputats de l'oposició Evarist Aznar i Mari Carmen Peris han compartit taula redona a la Universitat de València junt amb el diputats autonòmics Toni Such i Antonio Montiel per a debatre sobre l'organització política i administrativa del territori valencià.

    La vicepresidenta Maria Josep Amigó va afirmar durant l'encontre que "pensem que cal una reforma molt profunda de l'organització territorial, però no sols al País Valencià, sinó a tot l'estat". Amigó va apostar per "simplificar l'administració per evitar les duplicitats, a més de definir quines competències corresponen a l'administració de l'Estat i quines a l'autonòmica". "Aquesta és una qüestió pendent des de la creació de les autonomies que va contra l'eficàcia de l'administració", va incidir la vicepresidenta.

    Maria Josep Amigó va indicar també en la seua intervenció que "volem unes autonomies fortes, amb competències clares, i uns municipis reforçats en la seua autonomia, i per a que tot això funcione, cal un finançament adequat que ara mateix no tenim". En quant a l'atenció de les localitats més reduïdes, Amigó va apuntar que "les mancomunitats són l'estructura que cal reforçar per oferir adequadament els serveis als municipis més menuts".

    La diputada provincial Mari Carmen Peris va assenyalar per la seua banda que "el model actual d'autonomies és el que vol la ciutadania, però amb canvis". Segons va exposar Peris, "les diputacions són una duplicitat que hi ha que llevar, però són les Corts Generals les que ho han de debatir".

    La diputada va explicar també que "el nostre model és una administració que no estiga sobredimensionada, que siga eficient i racionalitzada", i en aquest sentit, segons va assenyalar Peris, "hem d'enfortir els municipis, no podem veure'ls com illes sinó que han de cooperar i reforçar-se".

    Evarist Aznar, també diputat de la institució provincial, va qüestionar per la seua banda que "per a què hem de crear una estructura nova si ja en tenim una?". "Les diputacions s'han de fer eficients per oferir els seus serveis als ciutadans, i això és més eficient que suprimir-les i crear una nova Conselleria", va afirmar.

    El diputat Aznar va assenyalar també que "per als municipis menuts, les diputacions són molt necessàries, i per això s'han de reformar i han de continuar". Evarist Aznar va apuntar que "per a que els pobles menuts puguen fixar població és necessària activitat econòmica, però també, i de manera fonamental, són els serveis i la connectivitat entre ells".

    La taula, titulada 'L'organització del territori des de la perspectiva política', ha format part de la vuitena trobada anual de la Universitat de València i l'Institut d'Estudis Comarcals que ha acollit la Facultat de Geografia i Història. L'edició d'enguany, amb el títol 'Reptes de la Vertebració Territorial Valenciana', ha estat centrada en els reptes futurs de la vertebració territorial de la Comunitat Valenciana.

    El programa d'aquest encontre ha inclòs quatre conferències de professors i professores de la Universitat, i un segon debat sobre els reptes de l'estructuració territorial de la Comunitat. Les sessions han abordat qüestions d'especial actualitat territorial, tals com a projectes i alternatives, comarcalització, territori i ocupació, despoblació i món rural, etc. des de diferents punts de vista.

    Pujar