L’ETNO de la Diputació de València ja té el seu propi segell de Correos
L'empresa estatal de correus i telègrafs emet el segell en la seua sèrie ‘Museus’, que fomenta espais com el Museu Valencià d’Etnologia, millor museu europeu de l'any, difusor de la cultura i tradicions valencianes
El diputat de Cultura, Paco Teruel, agraïx la iniciativa a Correos: “L’ETNO té segell propi igual que il·lustres valencians com Sorolla, Nino Bravo, Cavanilles o Berlanga i institucions com el Tribunal de les Aigües”
L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València, ja té el seu propi segell de Correos. L'empresa pública estatal de correus i telègrafs ha presentat este dijous, en la seu del millor museu europeu de 2023, un segell dedicat a L’ETNO emés dins de la sèrie ‘Museus’, a través de la qual fomenta la difusió d'espais com el museu de la Diputació, centrat en la cultura popular i tradicional valenciana.
El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha agraït la iniciativa a la Direcció de Filatèlia de Correos i ha destacat que L’ETNO “té ja el seu segell propi igual que il·lustres valencians com Joaquín Sorolla, Nino Bravo, Cavanilles i Berlanga, i institucions com el Tribunal de les Aigües”. En opinió de Teruel, “este segell reconeix la trajectòria i el treball que exercix l'equip del museu, avalat pel Premi EMYA, al mateix temps que li dona encara major visibilitat social i el projecta com a actiu cultural i espai de recuperació d'objectes i fons del passat recent dels valencians”.
Per part seua, la directora de Filatèlia i Relacions Institucionals de Correos, Nuria Lera, ha assenyalat que la filatèlia “és una finestra a la cultura, la història i el patrimoni. Amb l'emissió d'este segell Correos posa en valor, preserva i difon el llegat cultural valencià, com tractem de fer amb altres espais culturals destacats de la geografia espanyola”.
Paco Teruel i Nuria Lera, acompanyats pel director de L’ETNO, Joan Seguí, han procedit a continuació al ‘matasellado’ d'honor amb una estampació especialment realitzada per a l’acte, que ha tingut lloc a la sala de l'exposició permanent del museu. En paraules de Seguí, “l'aparició de L’ETNO en el segell àmplia la imatge i la presència entre la ciutadania d'este servei de la Diputació de València, la qual cosa permet divulgar el seu missatge i activitat cultural en un any tan important per al museu”.
Objectes de la vida quotidiana
Els cent quaranta-set mil segells emesos per Correos tenen tarifa 1,70 euros, que actualment és la corresponent al franqueig d'una carta normalitzada internacional de fins a 20 grams dirigida a Europa-Zona 1. La imatge que il·lustra el segell recull una part del museu que mostra diferents objectes de la vida quotidiana. “La cultura material parla d'aquells que la van crear i la van utilitzar i ens ajuda a entendre millor les formes de vida, les tècniques o les pràctiques socials que eren habituals en la societat tradicional, així com les que estan transformant el món actual”, explica el director de L’ETNO.
L´ETNO és un museu d'antropologia creat en 1982 que té la seua seu en el Centre Cultural la Beneficència de la capital. Les seues col·leccions estan formades per objectes, testimoniatges i material audiovisual relacionats amb la cultura popular valenciana. El museu “proposa reflexions universals a partir dels trets culturals propis de la societat valenciana i treballa des d'una vocació de museu social. És a dir, utilitza les seues col·leccions per a aportar coneixements i benestar a la societat a partir de la memòria, la reflexió i el coneixement d'habilitats, pràctiques i maneres de fer de la societat tradicional que poden ser valuoses per a la nostra contemporaneïtat”, explica el diputat de Cultura, Paco Teruel.
València a través dels segells
València i els seus personatges més il·lustres han sigut protagonistes d'altres segells emesos per Correos. Les últimes estampilles llançades per la companyia logística es van dedicar en 2024 al cantant Nino Bravo i en 2023 al pintor Joaquín Sorolla i al botànic Cavanilles. En 2021, Correos també va retre homenatge a través d'un segell al Tribunal de les Aigües, que és la més antiga de les institucions de justícia existents a Europa. Eixe mateix any es va commemorar el centenari del naixement del cineasta Luis García Berlanga i es va emetre un segell per a commemorar els 75 anys de la festivitat dels ‘Gegants’ d'Ontinyent.
A més, en 2019 van veure la llum diversos segells amb motius valencians entre els quals van destacar el del centenari del València Club de Futbol; un altre dedicat als vestits típics del Mediterrani entre els quals s'incloïa el vestit tradicional de valenciana i el protagonitzat pel plat estrela de la gastronomia autòctona, la paella. Eixe mateix any, Correos també va posar en circulació un segell dedicat a la província de València inclòs en l'emissió 12 mesos 12 segells.
El nou efecte postal de L’ETNO es pot adquirir en les oficines de Correos i a través de Correos Market, contactant amb el Servei Filatèlic en l'e-mail atcliente.filatelia@correos.com o telefonant al 915 197 197. El segell té una grandària de 74,6 x 28,8 mil·límetres i està imprés en Offset amb paper estucat, engomat i fosforescent.