Josep Bort: «Cap estratègia front al canvi climàtic tindrà èxit sense la implicació i el lideratge de les entitats locals»
La reducció de les emissions de CO2, la descarbonització dels espais urbans i l'augment de la resiliència de les ciutats davant dels efectes del canvi climàtic són els objectius comuns de treball dels més de 9.200 ajuntaments i entitats regionals que s'han adherit al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia durant els seus deu anys de vida. Aquests objectius són també una prioritat per als 220 municipis valencians que han signat aquesta iniciativa de la Comissió Europea i per als que la Diputació de València exerceix de coordinadora territorial.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha assistit al Parlament Europeu a la cerimònia del desé aniversari del Pacte i ha destacat la gran importància dels objectius d'aquest moviment europeu per als municipis valencians: «Les polítiques cap a la sostenibilitat i especialment les d'energia sostenible i les de mitigació i adaptació al canvi climàtic són una prioritat per als municipis valencians». «Cap estratègia front al canvi climàtic, autonòmica, estatal, europea o mundial, --ha afegit-- no tindrà una mínima oportunitat d'èxit sense la implicació, empoderament i lideratge per part de les entitats locals».
«Hui, més de 220 municipis valencians han signat el Pacte de les Alcaldies –ha assenyalat Josep Bort–, una iniciativa a la que la Diputació es va adherir al 2016 i per la qual hem fet una ferma aposta per tal de recuperar el temps perdut». La xifra d'alcaldies valencianes que formen part del Pacte s'ha incrementat enormement des del 2015, quan solament hi havia 17 entitats locals inscrites.
En quant a l'evolució dels objectius, l'any 2020 els signataris del Pacte de les Alcaldies aconseguiran reduir les emissions de diòxid de carboni un 27%, consumiran un 20% menys d'energia i hauran incrementat la producció local d'energia un 90%, segons indica un informe de 2017 del Centre d'Investigació de la Comissió Europea. A més, les projeccions apunten que els municipis adherits al Pacte hauran contribuït al 31% de l'objectiu de reducció de gasos d'efecte d'hivernacle de la Unió Europea.
El diputat Josep Bort ha remarcat que encara «tenim molta feina per fer, però estem en el camí i tenim la convicció de que la lluita front al canvi climàtic i l'adaptació al mateix són una responsabilitat a la que l'administració valenciana no podia seguir donant l'esquena. Hem de convertir aquest compromís en una veritable oportunitat per al desenvolupament sostenible dels nostres pobles i els nostres territoris».
La Diputació de València, com a Coordinadora Territorial del Pacte de les Alcaldies, ha dut a terme distintes actuacions per donar a conèixer l'existència d'aquest programa europeu en les comarques valencianes i per a animar als municipis a adherir-se al Pacte, a més d'oferir-los suport tècnic i econòmic directe. En total, a través dels distints programes de la Diputació i de Divalterra, la corporació ha destinat 1.496.000 euros des del 2016.
El titular de l'àrea de Medi Ambient ha aprofitat també per valorar l'aposta dels municipis valencians per la sostenibilitat: «No podem deixar de felicitar-los per donar aquest pas endavant i alinear-se així amb les polítiques europees. La descarbonització de l'economia i la descentralització i transició energètica cap a un model sostenible són dos tendències imparables que ho canviaran tot».