La Diputació de València reconeix la labor dels alcaldes i alcaldesses que porten 20 anys o més en l'exercici del càrrec
El president, Toni Gaspar, situa a estos 17 alcaldes i tres alcaldesses de 10 comarques valencianes com a “exemple de treball i dignitat en temps de soroll i trinxeres de distracció política”
La Diputació de València ha reconegut la labor dels alcaldes i alcaldesses de la província que porten 20 anys o més en l'exercici del càrrec. El president de la institució, Toni Gaspar, ha posat a estos 17 alcaldes i tres alcaldesses com a “exemple de treball i dignitat en temps de soroll i trinxeres de distracció política; bones persones respectades per les seues veïnes i veïns”. A tots i totes ha agraït “el que heu fet i com ho heu fet” i els ha convertit en protagonistes del nou claim de la Diputació: “Per sempre alcaldes i alcaldesses com vosaltres”.
El reconeixement als responsables locals que acumulen almenys cinc legislatures en el càrrec ha sigut el primer punt de l'ordre del dia del ple de març, que ha iniciat el president Gaspar reclamant “lideratges cordials que no es basen a eliminar a l'adversari”, deixant clar en quin espill mirar-se: “un alcalde i alcaldessa és el càrrec públic al qual més ajuda se li demana; l'únic càrrec al qual se li toca a la porta de casa per una necessitat; el càrrec que hauria d'haver exercit qualsevol persona que aspire a cotes superiors en política, per a assegurar una dosi mínima d'humanitat i sentit comú”.
Amb este bagatge han sigut convidats al ple els alcaldes de Picanya, Josep Almenar; Torrent, Jesús Ros; Albal, Ramón Marí; El Palomar, Jordi Vila; Pinet, Juan Ramón Chismol; Aielo de Rugat, Jaime Soler; Tous, Cristóbal García; Alginet, José Vicente Alemany; l'Alqueria de la Comtessa, Voro Femenía; Palmera, Álvaro Catalá; Gestalgar, Raúl Pardos; La Llosa de Ranes, Evarist Aznar; Dos Aguas, José Ramón Grau; i Jarafuel, Fernando García; i les alcaldesses de Picassent, Conxa García; Marines, Lola Celda; i Quart de Poblet, Carmen Martínez.
La nòmina de responsables locals amb 20 anys en el càrrec la completen els tres representants de la institució provincial que porten almenys dos dècades al capdavant dels seus ajuntaments, cas de l'alcalde de Benaguasil i diputat provincial, Ximo Segarra; l'alcalde de Titaguas i diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera; i l'alcalde de Faura i president de la Diputació, Toni Gaspar, qui ha finalitzat la seua intervenció instant a “cooperar més i competir menys”.
En representació dels homenatjats ha pres la paraula l'alcalde de Picanya, Josep Almenar, qui ha fet extensible el reconeixement “a totes les persones que fan un pas avant i treballen pels seus pobles al capdavant de les alcaldies o de qualsevol regidoria”. Almenar ha demanat “tindre respecte per les urnes i la democràcia, ja que ser alcalde suposa complir el mandat de la ciutadania, durant tantes legislatures com decidisca el teu poble”. També ha destacat el paper d'una institució “tan necessària com la Diputació i les seues col·laboracions amb la Generalitat i els ajuntaments” i ha reivindicat la històrica xifra del 25% de finançament per a l'administració local.
Els alcaldes i alcaldesses reconeguts per la Diputació han rebut de mans del president Gaspar una rèplica de l'escultura ‘Xiqueta llegint’ de l'artista Adrià García Civera, alumne i professor de l'IVAF i becat per la institució provincial. El reconeixement s'ha fet extensible al secretari de la Diputació de València, Vicente Boquera, per la seua trajectòria de quaranta anys en la corporació.
Pla Estratègic de Desenvolupament Rural
Entre els assumptes tractats en la sessió plenària de març destaca l'aprovació del Pla Estratègic de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, que finalment ha sigut consensuat pels grups en incloure un objectiu específic nou dirigit a “donar suport al manteniment del comerç i l'hostaleria en els municipis rurals i en risc de despoblació, estudiant la posada en marxa d'un programa d'ajudes amb l'objectiu de garantir la seua viabilitat econòmica”.
Este objectiu considera important l'existència d'establiments hostalers per a augmentar la cohesió i la integració veïnal en estos xicotets municipis, evitant l'aïllament social, i se suma a altres conceptes inclosos en el programa contra la despoblació com l'impuls de l'emprenedoria local, les ajudes per a transport i escoles rurals, els incentius empresarials i el suport als ajuntaments de les localitats menys poblades.