Diputació i Generalitat intensifiquen la coordinació de dispositius especials per a emergències
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha convocat una reunió per a quantificar i organitzar els dispositius especials per a emergències davant la temporada de pluges i nevades que poden afectar a la província. Una reunió que ha servit per a donar continuïtat a la coordinació existent fins a hui.
En aquest context, Divalterra ha anunciat que comptarà amb 56 brigades dobles que actuaran com a dispositiu especial en cas d'emergència. Sobre aquestes s'ha destacat la realització de pràctiques de forma periòdica per a estar preparades quan siga necessari. A més, ja s'ha indicat que enguany es mantindran les 48 motobombes de traga distribuïdes entre vuit municipis amb brigada de Divalterra i el magatzem de Quesa.
"L'any passat en la província de València vam tenir una de les respostes més rigoroses", ha subratllat el director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel. "Va ser així perquè vam ser capaços de coordinar, d'una banda, els operatius dels bombers de la província i la xarxa de carreteres, i per un altre, el desenvolupament d'una acció molt planificada en el temps, la qual cosa para nosaltres és una garantia que donarem una resposta professional i basada en criteris tècnics".
Bona part d'aquesta acció planificada es duu a terme des del departament de conservació de carreteres, que ha intensificat les labors de prevenció per a reduir danys en cas d'emergències. Un treball continu al llarg de tot l'any que passa per mantenir el drenatge en bones condicions, tenir unes cunetes buidades, netejar els sistemes de bombament en passos inferiors i mantenir els recursos propis (enginyers, personal de vigilància, etc.) en estat d'alerta.
"Tenim molta experiència, sabem com operar i estem en contacte directe amb el Centre de Gestió i Seguretat Viària de la Generalitat per a intercanviar informació", detalla el responsable de Conservació. A més, després de les fortes pluges de l'any passat, que van afectar de manera sensible a les comarques de l'interior, "des d'aquesta àrea s'estan realitzant mesures extraordinàries, com la realització d'estudis per a localitzar les zones amb més inestabilitat i evitar talusos". "S'estan posant i s'engegaran recursos extra per a evitar aquests esdeveniments".
La Diputació de València, actor fonamental en cas d'emergència
En aquesta reunió de coordinació ha intervingut el responsable de l'àrea de Carreteres i Infraestructures, Pablo Seguí; així com el titular de Medi Ambient i Bombers, Josep Bort. "És necessari incidir en la coordinació entre administracions i posar l'accent en una qüestió: estem en una zona de gota freda, per la qual cosa hem de coordinar-nos perquè tot isca bé en el moment en què Emergències ens necessite", ha destacat Seguí.
En aquesta línia, el diputat de Carreteres ha incidit en la previsió que s'ha fet des de la seua àrea: "Tenim planificada quina és l'actuació que hem de fer en cadascuna de les nostres sis demarcacions i els mitjans que hem de posar per a qualsevol incidència que es produïsca per la gota freda en qualsevol carretera de la Diputació de València".
"Totes tenen el seu equip, les seues brigades, que són les que s'encarreguen del manteniment de les carreteres en períodes especials amb temporals com han sigut les neus o la gota freda. Tenim el dispositiu preparat per a caigudes d'arbres en carreteres i despreniments i, en definitiva, per a donar una resposta ràpida a tots aqueixos problemes que ens podem trobar en la via", ha subratllat.
"Estem incidint en la coordinació", ha reforçat Bort. "Tenim clar que les administracions públiques hem de coordinar-nos per a minimitzar l'emergència, i en açò estem treballant". Tant Carreteres, com la direcció general de José María Ángel, com a Bombers i, "sobretot, Divalterra", ha descrit Bort, "tenim l'encomana d'estar presents en el territori, tenir la primera informació, de primera mà, i ser els primers a arribar per a minimitzar qualsevol tipus d'emergència".