Berenguer: “Les institucions hem de lluitar per la desaparició de les barreres a les persones amb diversitat funcional”
Amb el doble objectiu que la societat se sensibilitze i s'acoste amb un major coneixement a la comunitat sorda al mateix temps que les persones amb discapacitats auditives s'integren en les activitats d'oci en la ciutat de València, la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD) i l'Associació Valenciana de Persones Sordes (AVS) van celebrar el passat dia 24 una Jornada de Sensibilització a València, coincidint amb la Setmana Internacional dedicada a aquest col·lectiu. La jornada va comptar amb la participació activa de la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, qui va voler traslladar així el suport de la institució provincial a la labor d'aquestes entitats. També van col·laborar en l'acte la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, representats per la directora territorial Isabel Serra Marque i la coordinadora general de l'Àrea de Desenvolupament Humà, Consol Castillo.
En el marc d'aquesta trobada, Mercedes Berenguer, qui va realitzar part del seu discurs en llengua de signes, va destacar la importància que des de les institucions públiques “col·laborem amb les iniciatives que tenen com a objectiu afavorir la integració de les persones amb diversitat funcional i que fem un esforç per a aconseguir, entre tots, la desaparició de les barreres tant psicològiques com a socials amb les quals aquestes persones es troben diàriament i que dificulten la seua integració, de manera que arribe un dia que s'aconseguisca la igualtat efectiva”. En aquesta línia, la Diputació de València subscriu cada any un conveni de col·laboració amb FESORD, que compta amb una dotació econòmica d'una mica més de 20.000 euros, i enguany a més, coincidint amb el 90 aniversari de l'Associació Valenciana, s'ha destinat a l'AVS una ajuda addicional de 6.000 euros. Amb tot, per a la diputada de Benestar Social, “la col·laboració no ha de veure's únicament com una aportació econòmica sinó que el nostre compromís va més enllà i es tradueix en accions concretes”. Concretament, la diputada de Benestar Social va voler remarcar el treball que des de la Diputació de València s'està realitzant per a ser una institució cada vegada més accessible i per a promoure el coneixement de la Cultura Sorda i el que seria el màxim exponent d'aquesta: la seua llengua.
Així, per exemple, el recentment llançat Quadern de la Dipu ha incorporat la llengua de signes en la seua aplicació informàtica, en la qual s'ofereixen traduccions dels diferents continguts realitzades gràcies a la col·laboració amb FESORD. “A més, -ha recordat Mercedes Berenguer– la ‘app’ inclou un joc interactiu destinat a tots els escolars de la província amb el qual podran conèixer l'alfabet dactilològic i utilitzar-ho per a representar el seu nom i paraules senzilles”. En qualsevol cas, la diputada va reconèixer que “encara queda molt camí per caminar per a aconseguir l'objectiu”, per la qual cosa va assegurar que des de la Diputació de València se seguiran promovent noves accions de sensibilització i formació i se seguirà sent part activa de les iniciatives que partisquen des dels diferents col·lectius, com la jornada del passat dia 24. Una jornada en la qual la plaça de l'Ajuntament de València va ser escenari de representacions artístiques pròpies de la Cultura Sorda, com a teatre i danses, d'espectacles de màgia i de tallers i jocs infantils dissenyats per a xiquets i xiquetes sords i la labor divulgativa de les quals es va desenvolupar a través de dotze stands informatius i de la lectura d'un manifest interpretat en llengua de signes i amb veu en off, a càrrec de Josep Antoni Gimeno i María José Fuster, tots dos de l'AVS. Tant en aquest manifest com en els parlaments anteriors, que van ser a càrrec dels representants de FESORD, ASV i la Confederació Estatal de Persones Sordes i per les autoritats convidades, Mercedes Berenguer, Isabel Serra i Consol Castillo, es va abordar la idiosincràsia de les persones sordes i es va posar en valor la seua lluita per aconseguir una integració plena.